Kam se vydá cena ropy?

28.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokud se nadále udrží podprůměrné teploty na severní polokouli, cenám ropných produktů se do oslabování moc chtít nebude. Zásoby by se tak držely na nižších úrovních a ropa by mohla prožít poklidný konec roku.

Ropa se do konce listopadu držela poblíž 80 dolarů za barel a s každým dalším odrazem od této hranice bylo pravděpodobnější, že jejímu zdolání bude předcházet ještě několik korekcí. Jednu z nich si ropa prožila na začátku prosince. Zveřejněný pokles nezaměstnanosti za listopad byl spouštěčem pro americký dolar, který po dlouhé době reagoval na dobré zprávy z domácí ekonomiky růstem. Od té doby se dolar nachází v růstovém trendu a ubírá apetit investorů k nákupu komodit včetně ropy. V minulém týdnu však ropa korekci odrazila a dostala se zpět nad 70 USD za barel. Jak se bude její cena vyvíjet dále?


Fundamenty - bez jednoznačného náhledu na budocnost 


Poptávka po ropě roste, protože velké světové ekonomiky rostou a spotřebitelé vidí světlo na konci tunelu. To jsou nejsilnější faktory současného růstu. Růst ovšem může být přerušen korekcemi, jakých jsme byli svědky druhý prosincový týden. Dlouhodobý trend je však zřejmý. Cena ropy roste a vyšší poptávka vede k poklesu zásob ropných produktů v posledních týdnech. Trh se ovšem musí vypořádat i s negativními faktory. Na začátku měsíce se objevila zpráva, která obchodníky znepokojila. Mexiko si nechalo pojistit cenu své vytěžené ropy v příštím roce na úrovni 59 USD/barel. Dvacetiprocentní rozdíl oproti současné ceně tak vyslal medvědí signál na trh a spolu s dalšími faktory pomohl ropě k již zmiňovaným poklesům.

Opačný vliv na cenu ropy mělo abnormálně chladné počasí posledních dnů v USA i v Evropě, ovšem býkům to moc síly nepřidalo. Dalšími růstovými faktory jsou nestabilita a provokace ze strany ropných producentů. Ať už jde o íránský jaderný program, či útoky na ropná zařízení v Nigérii. Těmto zvěstem však už obchodníci přivykli a znepokojují je pouze v mezích dočasného nárůstu cen ropy o několik desetin procenta.

Zasedání OPEC také nevyslalo ponecháním stávajících produkčních kvót úplně jasný signál ohledně dalšího vývoje cen ropy. Navíc poslední úpravy růstu americké a britské ekonomiky směrem dolů také nedávají žádné růstové impulsy. Z fundamentálního hlediska tak jednoznačný náhled budoucího vývoje nevyplývá, i když v současnosti lze spatřit spíše medvědí signály.


Co na to technika?


Na denním grafu, který je zobrazen od června, je jasně zřetelný rostoucí trend. Ropa reaguje na zlepšující se ekonomické podmínky a v očekávání vyšší poptávky vytváří vyšší minima i maxima. Přestože se to po posledních poklesech nezdá, stále neporušila rostoucí trendovou čáru a cena ropy vytváří rostoucí trojúhelník – viz graf. Ten je ohraničen nevýrazným trojitým vrcholem, který ohraničuje kanál, a na spodní straně rostoucí trendovou čárou. Pokud se ještě nějaký čas budou ceny držet v tomto zužujícím se kuželu, měly by mít tendenci vystřelit vzhůru po proražení rezistence (horní linie kanálu). Proražení trendové čáry dolů by znamenalo změnu trendu.

Graf: Vývoj ropy od června 2009

xtb_posl.t..jpg


Nejsilnější trend je vidět v průběhu července a také na přelomu září a října, kdy ropa vystoupala o 18 %. Na grafu je vidět divergence typu B, která vzniká, pokud ceny udělají trojitý vrchol a oscilátor RSI směřuje směrem dolů. To přes stabilitu cen značí velkou sílu medvědů. Někdo by mohl vrcholy považovat pouze za horní linii kanálu, ovšem důležité zůstává, že vznikla silná rezistence na úrovni 79,50 USD/barel a slabší podpora na 75,50 USD/barel . Rezistence i podpora byly testovány téměř 6 týdnů a poté, co se býkům nepodařilo prorazit hladinu rezistence, dali šanci medvědům. Ti kanál zdolali z opačné strany a ropa prudce poklesla. V současnosti probíhá příliš nepřesvědčivá korekce, kdy se ceny ropy dostaly opět pevně nad 70 USD/barel, ale na rychlý návrat k osmdesátce to nevypadá. RSI stále směřuje dolů a o nákupu by se dalo uvažovat až po proražení trendové čáry v indikátoru podpořené silným fundamentem.


Jaký je tedy výhled?


Do konce roku by se ropa mohla pohybovat v pásu 70 USD/barel až 75 USD/barel. Jedním z mála faktorů, které by mohly způsobit porušení tohoto kanálu, by byl překvapivý stav zásob ropných produktů v USA. Ropa zvláště citlivě reaguje hlavně na zásoby benzínu, které nejlépe reflektují změny poptávky. Pokud se také nadále udrží podprůměrné teploty na severní polokouli, cenám ropných produktů se do oslabování moc chtít nebude. Zásoby by se tak držely na nižších úrovních a ropa by mohla prožít poklidný konec roku.

Z dlouhodobého hlediska by však ropa měla pokračovat v pomalém růstu. Nepočítá se s velkou volatilitou, protože zástupy býků i medvědů se zdají být vyrovnané. Ropa by tak i nadále mohla pohybovat v rozmezí 70 – 80 USD za barel. Dlouhodobé posilování ropy by mohlo překazit zastavení ekonomického růstu, případně poklesy, ovšem v prvním čtvrtletí je pravděpodobnost obratu ekonomik malá. Naopak by opětovné oslabování amerického dolaru mohlo vyhnat ceny ropy vzhůru.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB


Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE