Fondy nerozehřál ani lednový optimismus

12.01.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Dluhopisové fondy ukazují za poslední půlrok pěkný výnos 4 až 8 %, což je ovšem zřejmě určité střednědobé maximum. Kdo čeká totéž do budoucna, bude pravděpodobně zklamán.

Zda se nakonec dostaví celý „lednový efekt“, je předčasné věštit, ale trhy se tváří vstřícně. Fondy to zatím příliš nepociťují a necelá čtvrtmiliarda vypovídá nejvýš o ospalém, ne-li zamrzlém začátku roku. Navíc polovina obchodů šla na konto fondů peněžního trhu a přes 50 milionů uvítaly dluhopisové fondy. Zdá se tedy, že po rekonvalescenci peněžáků se zotavuje i obliba dluhopisových fondů, což je nejen důležitý signál uklidnění finančních trhů, ale zejména návrat důležitého diversifikačního nástroje.


Dohánění vývoje se zpožděním


Bez dluhopisů totiž žádné rozumné portfolio nikdo neposkládá a ne každý je příznivcem smíšených fondů. Faktem ovšem je, že víc než teorie u nás funguje praxe – tedy se dohánění vývoje se zpožděním (tedy po zmeškání výnosů). Dluhopisové fondy ukazují za poslední půlrok pěkný výnos 4 až 8 %, což je ovšem zřejmě určité střednědobé maximum. Kdo čeká totéž do budoucna, bude pravděpodobně zklamán. Jsme na výnosových minimech (= cenových maximech), takže cestu lze vidět jen jedním směrem. Asi nemusím zdůrazňovat, kterým, už je zkrátka po obědě. Lze sice vsadit na korporátní či dokonce junk bondy, ale tam už je také hostina minulostí. Navíc do této kategorie začnou jako shnilé hrušky padat řecké, španělské a kdovíjaké ještě smetí. A zdali určitým výstražným zvoněním není už těch několik desetin procenta ztrát v minulém týdnu.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 118
dluhopisové 56
smíšené 13
akciové 19
zajištěné 20
Celkem 226


Akcie vyrazily do nového roku s optimismem


Určitou radost může vzbudit signál, že žádná kategorie fondů nepadla do odkupů. Ale ještě víc potěší pohled na akciové trhy, které vyrazily do nového roku s optimismem zralým na 15měsíční maxima. K tomu americkým trhům stačil týden s růstem kolem 2 %, ale třeba S&P se poprvé dostal již pod 27% mezeru pod svým historickým maximem. Praha si nechává ještě čas na rozmyšlenou, protože k historickému maximu jejímu PX chybí stále ještě 40 %, ale hezkých 3,5 % za týden také není k zahození.

Také akciové fondy si tak o 1,5 až 5,5 % polepšily a nepřijde-li nějaká pohroma, může oslnění jejich roční výkonností dále růst – před rokem totiž akciové trhy upadly do předjarního 25% skluzu. Takže výchozí srovnávací základna začíná klesat a výkonnost fondů nastartuje „statistickou rally“, i kdyby se reálně trhy nehnuly ani o fous.


První ohňostroj spustí už za dva týdny


Nu a co udělá klient, až uvidí u ISČS Sporotrend výkonnost u 200%? Shodou okolností právě zmíněný padl do jámy prvně již 22. ledna (pod 65 haléřů za podílový list), takže první ohňostroj spustí už za dva týdny (dnešní cena 1,866 koruny). Nechme se překvapit, jen však nezapomeňte, že není všechno zlato, co se třpytí.

fondy.jpg

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE