Prosinec na akciových trzích

16.01.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Prosinec letošního roku byl zejména pro zahraniční akciové trhy poměrně úspěšný, neboť akciové indexy zhodnocovaly.

Nejvyšší míru zhodnocení si připsaly hlavně západoevropské akciové trhy, které těžily především z uklidnění situace v Dubaii, ze zvýšení průmyslové výroby v Číně a ze splacení půjček amerických finančních institucí z fondu TARP. Index PX Burzy cenných papírů Praha skončil po třech ztrátových měsících konečně v kladném teritoriu, ovšem připsal si jen necelý bod.


Komodity


Cena ropy pokračovala i v prosinci v posilování zejména z důvodu zvýšení poptávky kvůli chladnému počasí ve Spojených státech amerických a rychlejšímu hospodářskému růstu v Číně. Čína by podle očekávání měla v roce 2010 vykázat hospodářský růst ve výši 9,4 % při inflaci ve výši 2,75 % a 5,5% výši úrokových sazeb stanovených centrální bankou. Cena ropy vzrostla za sledované období o 1,26 % na hodnotu 79,36 USD za barel. V prosinci se ovšem nedařilo ceně zlata kvůli korekci předešlého rychlého růstu a zhodnocení amerického dolaru. Cena zlata si odepsala 6,38 % na hodnotu 1098,6 USD za trojskou unci.

Tabulka: Vývoj cen indexů a vybraných komodit za prosinec 2009

30.11.2009  30.12.2009  Relativní změna
PX 1116,5 1117,3 0,07%
WIG 39581,5 39986 1,02%
BUX  20806,9 21227 2,02%
DAX  5625,95 5957,43  5,89%
S&P 500  1095,63  1115,1 1,78%
DJ STOXX 600   239,17   253,89  6,15%
Ropa WTI  78,37  79,36  1,26%
Zlato spot  1173,52 1098,6 -6,38%

Zdroj: Bloomberg


Vyspělé trhy


Americký širší index  S&P 500 skončil i v posledním měsíci roku 2009 v kladném teritoriu, neboť si připsal 1,78 % na 1115,1 bodů. Za mírným zhodnocením amerických akcií lze spatřovat příchozí lepší než očekávaná makrodata, a to konkrétně výsledky počtu pracovních míst, které se v USA snížily za listopad jen o 11 tisíc. Navíc Obamova administrativa navrhla další fiskální stimul ve výši 150 mld. USD (prostředky placené do fondu TARP finančními institucemi jako Citigroup, Wells Fargo či Bank of America ), který je určen na snížení nezaměstnanosti prostřednictvím investic do infrastruktury (budování dálnic, silnic atd.), snížením daní pro soukromé firmy či podporám na zateplení domů.

Německý index DAX si za sledované období připsal dynamických 5,89 % a širší evropský index DJ STOXX 600 zhodnotil o robustních 6,15 %. Investoři pozitivně vnímali zmírnění napětí ohledně problémů v Dubaji poté, co Dubai World obdržel půjčku od sousedního emirátu Abu Dhabi a odvrátil tak hrozbu možné insolvence.

Středoevropské trhy zhodnocovaly rychleji než Burza cenných papírů Praha, která si připsala zanedbatelných 0,07 %, a polský index WIG vyrostl o 1,02 % a maďarský index BUX si připsal 1,14 %.


Český trh


Burza cenných papírů Praha byla v prosinci opět ochromena nízkou aktivitou investorů a pozitivní investorská nálada se tak povětšinou nepřelévala ze západoevropských akciových trhů na náš parket. Ratingové agentury Fitch a S&P snížily rating Řecku na stupeň B, ovšem situaci zachránila agentura Moody´s, která sice také přistoupila ke snížení ratingu této země, ovšem ponechala rating na A2, což umožňuje Řecku používat státní dluhopisy jako kolaterál pro ECB (Evropská centrální banka).


  • Energetické společnosti ČEZ bylo sníženo doporučení ze strany Bank of America/Merrill Lynch na underperform z původního neutral. Cílová cena byla snížena na 800 Kč z původních 975 Kč. Podle obchodního ředitele Alana Svobody aktuální vyšetřování ze strany Evropské komise souvisí spíše se situací na trhu s hnědým uhlím než s trhem s elektřinou, která je díky energetické burze plně transparentní. ČEZ vydal dvouletý dluhopis s kuponem stanoveným 50 bazických bodů nad tříměsíčním EURIBORem. Společnost touto emisí získala 100 mil. EUR. ČEZ společně se svým tureckým partnerem Akenerji Elektrik Üretim zvažuje účast v případném tendru na výstavbu jaderné elektrárny v Turecku. Společnost ČEZ si v prosinci na pražské burze odepsala mírných 0,7 %.
  • Rakouská finanční instituce Erste Bank obdržela doporučení od AlphaValue s cílovou cenu na 28,50 EUR (750 Kč) z 28,10 EUR na stupni redukovat. Ratingová agentura S&P potvrzuje rating dlouhodobých závazků společnosti Erste Bank na stupni A (krátkodobé závazky A-1), ovšem s negativním výhledem. Společnost uvedla, že nemá žádnou expozici vůči problémy sužované společnosti Dubai World. Akcie společnosti si odepsaly za zmíněné období 2,31 %. Na druhé straně Komerční bance se v prosinci dařilo, neboť si její akcie připsaly 3,39 %. I vedení společnosti se vyjádřilo, že nemá žádnou významnou expozici vůči Blízkému východu, kde obavy investorů vzbuzovala společnost Dubai World, která požadovala odklad splátek ze svých vydaných dluhopisů. Generální ředitel Henri Bonnet v rozhovoru potvrdil, že v roce 2010 očekává mírný pokles nákladů rizika díky zlepšující se situaci v korporátním segmentu. V oblasti úvěrového portfolia očekává mírný nárůst, když potenciál vidí hlavně u financování exportu a hypoték. Henri Bonnet neočekává v posledním kvartálu 2009 změnu v trendech, které byly k vidění v průběhu roku. Goldman Sachs zahájil pokrývání Komerční banky s investičním doporučením na stupni koupit a s cílovou cenou 4994 Kč.
  • Developerská společnost Orco Property Group definitivně ukončila jednání s americkou firmou Colony Capital, jelikož podmínky transakce nebyly dodrženy (Orco nerestrukturalizovala svůj dluh) a tudíž vypršela platnost opce. Podle Aleše Vobruby firma neplánuje hledat kapitál u dalších investorů, tato záležitost přichází v úvahu až po vystoupení z ochranné lhůty. Aktuálně firma dokončuje plán, který počítá s prodloužením splatnosti dluhopisů o 10 let a progresivním splácením. Developerská společnost Orco odložila jednání s držiteli svých dluhopisů na 13.1.2010. Odloženo bylo rovněž setkání držitelů warrantů splatných v roce 2012, jelikož se jednání nezúčastnil dostatečný počet držitelů. Restrukturalizační plán se podařilo odsouhlasit pouze u držitelů warrantů splatných v roce 2014, ale ty drží převážně představitelé společnosti, přičemž generální ředitel Ott má zhruba 80 % zmíněných warrantů. Od aktuálního plánu si Orco slibuje, že díky němu navýší kapitál o 183 mil. EUR a sníží závazky o 234 mil. EUR. Společnost Orco se stala v prosinci  největším propadlíkem, neboť si odepsala 7,04 %. Developerská společnost ECM se dohodla na prodeji budovy City Tower na pražské pankrácké pláni, přičemž prodejní cena dosáhla výše 130 mil. EUR. Struktura prodejní ceny je tvořena úplatou v hotovosti ve výši 36,2 mil. EUR dále úplatou ve formě dluhopisů a převzetím dluhu společnosti ECM. Akcie společnosti za zmíněné období znehodnotily o 3,15 %. 
  • Společnost Pegas Nonwovens nezaznamenala v roce 2009 pokles poptávky odbytu, tak jako ostatní průmyslová odvětví, což pomohlo akciím této společnosti zhodnotit v prosinci o 3,98 %. Navíc příští rok chce společnost začít stavět novou výrobní linku. Představenstvo zároveň prodloužilo mandát na další 3 roky generálnímu řediteli Františkovi Řezáčovi a technickému řediteli Františkovi Kláškovi.

Graf: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za prosinec 2009

Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za prosinec 2009
Zdroj: Bloomberg


  • Společnost Raiffeisen zvýšila doporučení pro Unipetrol na koupit z původního držet s cílovou cenou 170 Kč z předchozích 132 Kč. Společnost oznámila, že zvýšení podílu biosložek v palivech bude mít negativní důsledky pro hospodaření společnosti v řádu stamilionů korun.  Generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Urbanowicz rezignoval na svoji funkci, přičemž oficiální důvod rezignace nebyl oznámen. Česká rafinérská vypověděla smlouvu o přepravě a skladování ropy, kterou uzavřela se společností MERO ČR. Společnosti Unipetrol se v prosinci dařilo, neboť si její akcie připsaly 4,1 %. 
  • Společnost CET 21 s.r.o. patřící do mediální skupiny Central European Media Enterprises (CETV) získala úvěrovou linku v objemu až 3 miliard Kč s úrokovou sazbou ve výši 4,9 % nad sazbou PRIBOR. Takto získané prostředky hodlá CET 21 použít na refinancování části stávajícího dluhu a splacení úvěru v rámci mateřské skupiny CETV. Analytici Bank of America/Merrill Lynch snížili doporučení pro evropský mediální sektor na stupeň neutral a analytici společnosti Nomura snížili doporučení CETV na stupeň redukovat z původního neutral s cílovou cenou 21 USD z původních 30 USD. Společnost CME si za zmiňované období připsala 1,13 %. 
  • Společnost Telefónica potvrdila, že obdržela verdikt vrchního soudu, který potvrzuje předchozí rozhodnutí městského soudu ohledně sporu se společností Vodafone. Spor se táhne od roku 2004, kdy Telefónica (tehdy Eurotel) účtovala vyšší poplatky za volání do sítě Vodafone (Oskar) než do ostatních sítí. Soud potvrdil, že Telefónica nemusí platit žádnou kompenzaci, přičemž Vodafone požadoval částku 1 mld. Kč. Raiffeisen Centrobank zvýšila doporučení pro akcie telekomunikační společnosti na buy z předchozího hold. Broker odůvodnil rozhodnutí očekáváním atraktivní dividendy a nízkými úrokovými sazbami v zemi. Aktuální cílová cena v rámci doporučení byla stanovena na 495 Kč. Podíl na bázi indexu PX se u společnosti Telefónica O2 snížil z 18,82 % na 16,52 %. Akcie defenzivní společnosti Telefónica znehodnotily v prosinci o mírných 0,36 %. 
  • Defenzivní společnost Philip Morris ČR zveřejnila informaci, že rozšíří svou výrobní kapacitu o třetinu díky investici do nové výrobní linky.  Společnost bude zřejmě nucena zdražovat kvůli daňovým změnám na počátku letošního roku. Rozšíření kutnohorské výrobní linky, jejíž výstavba započala v srpnu 2009, bude podle odhadů stát 600 milionů Kč. Společnost se v posledním měsíci minulého roku stala vítězem pražské burzy, neboť si připsala 11,34 %
  • Komerční banka zvyšuje cílovou cenu těžební společnosti NWR na 165 Kč z 95 Kč s doporučením držet z důvodu zotavení v ocelářském sektoru a očekávaní ohledně nárůstu smluvních cen uhlí pro letošní rok. Podle Komerční banky již většina ocelářů v regionu střední a východní Evropy dosáhla svého dna na konci listopadu 2009. Společnost NWR za zmíněné období znehodnotila o 1,46 %. 
  • Pojišťovna VIG by podle slov generálního ředitele pojišťovny Kooperativa Martina Diviše měla po celý rok 2010 zůstat na úrovni obratu i zisku na růstové trajektorii. Diviš očekává dobrý příští rok jak pro Kooperativu, tak pro celou VIG, přičemž Kooperativa je ve skupině VIG dlouhodobě nejziskovější a český trh nejdynamičtěji rostoucím pojišťovacím trhem. Dále Kooperativa se chce více soustředit na internetové služby a již počátkem roku 2010 spustí nové webové firemní stránky, kde bude přidávat nové produkty on-line, jako je například možnost přímého sjednání asistenční zdravotní služby Medikompas. Akcie společnosti si v prosinci připsaly 0,71 %.
  • Autobazar AAA Auto se v roce 2009 zbavil některých zahraničních investic a plánuje se soustředit na dražší vozy. Podle mluvčího Vladana Crhy se společnost hodlá zaměřit na prodeje aut v segmentech, kde se jim daří. Společnosti se profiluje sektor zákazníků, kteří nekupují nová auta, ale raději ojetá auta těch nejvyšších tříd. Akcie společnosti si v prosinci odepsaly 0,15 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

Autor článku

Robin Koklar  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE