Fondy zamrzají jako v lednu

19.01.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Jen maličko přes 150 milionů korun donesli lidé do fondů, a to ještě jak do kterých. Fondy peněžního trhu získaly 120 milionů, zajištěné 150 a dluhopisové 40 milionů korun.

Zato akciovým jejich podílníci pustili žilou hned 80 milionů korun a smíšeným jen o maličko méně. Na jednu stranu by mohlo jít o vybírání zisků, čímž by podílníci předběhli náladu na trzích. Takže spíš šlo jen o lokální fluktuaci, i když třeba ročních 180 % ISČS Sporotrendu si jistě ty odkupy přes 30 milionů korun vykoledovat mohlo. O 17 milionů je chudší i ING Český akciový, kde nákupy také zdaleka nedosáhly výše vyzvednutých peněz.


Chabá náplast pro zajištěné fondy


Naopak úspěch zajištěných fondů se může po minulých dietních měsících zdát překvapivý, ale musíme si připomenout, že ze série nedávno ukončených zajištěných fondů přišlo na trh 1,5 miliardy korun, takže i pěkné číslo je jen relativní a velmi chabá náplast. Část z těchto peněz pak jistě zamířila i do fondů peněžního trhu.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 121
dluhopisové 38
smíšené -72
akciové -80
zajištěné 150
Celkem 156


Lákavé dluhopisové fondy


Něco zbylo i na dluhopisové fondy, které nyní lákají pěknými minulými výnosy. Je na jednu stranu dobře, že se tyto fondy dostávají po letech do jakéhosi „normálu“, alespoň co do popularity. Přehnané nadšení by však měl každý zchladit, protože jsme téměř na dně výnosů, takže žádná růžová budoucnost se nerýsuje. A snižování ratingů teprve začalo: Řecko předehnalo i Kalifornii a co to znamená prakticky? Třeba zajišťovací kontrakty proti řeckému selhání rostou na nová maxima, když CDS vylétly o dalších 41 bps na rekordních 320 bps – tedy jen za pokrytí kreditního rizika by se platilo 3,2 %.

A další státy budou následovat, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Irsko… jak naznačuje nová charakteristická zkratka počátečních písmen názvů zemí PIGS. A další se připojí…


Asi nejzajímavější dění se ale odehrává v akciích


Přestože se po hezkém novoročním začátku dost spekulovalo o známém mýtu lednového efektu, zatím jde jen o tanečky, byť kolem 15měsíčních maxim. Ani výsledková sezóna zatím nepomáhá, přestože Intel přímo zazářil a také druhá největší americká banka JP Morgan překonala očekávání.

Spíš náladu zmrazil Obamův nápad potrestat banky za státní pomoc zvláštní daní, přestože všechno už vrátily. Populismus už i v Americe jede jako dráha a k socialismu už moc neschází. Jen si zvykejme, volby se blíží i u nás a co nám předvede oranžovo-rudá parta(j), můžeme jen tipovat.

Praha si přes páteční korekci od začátku roku připsala od začátku roku přes 6 % a jistě stojí za povšimnutí, že ještě dopoledne koketovala s 1200 body, což jsme viděli naposled na počátku října 2008 – tehdy již na zátopové vlně, když protrhl hráze Lehman Brothers.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE