Lepší fondy, ale horší trhy

09.02.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Téměř 650 milionů je druhý nejlepší týden za poslední dva roky, ale graf ukazuje silné záchranné lano zajištěných fondů.

Týden nezačal nijak zle, ale krvavá akciová lázeň jeho závěru jistě vyděsila všechny široko daleko. Věnujme se tentokrát (výjimečně) trochu hlouběji fondům peněžního trhu.

Možná někoho překvapí i relativně malý příliv posledních týdnů, navíc za pozornost stojí, že Z ČSOB Multi Cash tentokrát dokonce 130 milionů korun odešlo. Proč asi? Nabízím dvě hypotézy: první je podíl na přílivu téměř 300 milionů do chráněného ČSOB 1-2-3 Invest, druhou pak prozíravost, s níž lze očekávat jen nizounký výnos fondů peněžního trhu. Prozíravých bude ale asi jen menšina, tož si musíme vysvětlit situaci: vysoký výnos za uplynulé období je důsledkem hojení krizové rány, ale to se do budoucna (alespoň v dohlednu) nebude opakovat!


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 45
dluhopisové 113
smíšené -5
akciové 118
zajištěné 377
Celkem 648

Jak upozorňuje šéf portfoliomanažer ISČS Štěpán Mikolášek, vinou nizounkých úrokových sazeb na trzích vydělají fondy peněžního trhu v následujícím roce jen kolem 1 %.


Záleží na investičním horizontu


Nenechte se tedy nalákat tím, že krásných 3,3 % ukazuje na uplynulých 12 měsících jak ČPI Peněžního trhu, tak ještě víc obr ISČS Sporoinvest. Na druhé straně ovšem najdeme i vyložené průšvihy, jako třeba IKS Peněžní trh PLUS: ten sice na roce má 2,2 %, ale na dvou letech stále ještě 4% ztrátu (-2,1 % p.a.) a dokonce i na třech letech tratí 3,45 % (tedy -1,17 % p.a.). Tedy pro úplnost dodejme, že i velikán Sporoinvest je za jedno období (od září 2008) ještě také ve ztrátě, ale na dvou letech již vynáší 0,61 %.


Pozor na investiční strategii


U dluhopisových fondů také vidíme parádní minulé zhodnocení, ale i zde si podle Štěpána Mikoláška musíme dát pozor na jejich konkrétní investiční strategii: státní dluhopisy vynesou jen velmi málo, zatímco šance je v těch korporátních. I proto má náš největší ISČS Sporobond nyní 40 % portfolia v korporátech.

Pak jistě stojí za pozornost úspěch fondu ČSOB 1-2-3 Invest, který není pravým zajišťákem, ale aktivně spravovaným smíšeným fondem, což má pro investory velkou výhodu – byť možná spíš lákadlo – v okamžité (tedy v realitě 3denní) likviditě.


Páteční krvavá lázeň


A jak hrůzné divadlo předvedly akciové trhy, bude ještě dlouho strašit optimisty. Souběh několika horších makrodat ze zámoří a zejména obav o další osud Řecka a Španělska způsobil globální poklesy na všech světových trzích, nejhůř na emerging. Praha jen za pouhé čtyři dny ztratila 8 % a od 20. ledna dokonce 10 % (americké indexy jen 7 %). Po panických výprodejích tak index PX propadl až na úroveň začátku loňského srpna.

V pátek se chleba lámal až odpoledne a nakonec nad horším údajem změny počtu pracovních míst (20 000 jich ubylo, zatímco analytici očekávali 15 000 nových) o fous zvítězil údaj o celkové nezaměstnanosti, která z 10 % klesla na hodnotu 9,7 %. Pokud by se i příští měsíc potvrdil klesající trend, mohlo by to přesvědčit, že je trh práce v USA na dobré cestě k zotavení, což je jedna z hlavních podmínek uzdravení globální ekonomiky. Navíc výsledková sezóna nedopadla nijak zle a mnoho titulů je na lákavých cenách. Wall Street se tak mírně zazelenala, což by v kombinaci s předchozím mohlo přinést uklidnění trhů příští týden.

Nu a nakonec potlesk pro šampióna ISČS Sporotrend, který loni svým výnosem 160 % porazil s náskokem všechnu konkurenci fondů zaměřených emerging markets i podle globální analýzy Lipper.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE