Co vězí za posledním propadem komodit?

11.02.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Nejsou to změny stavu zásob, nižší těžba či vyšší dopravní náklady, které v současnosti hýbou cenami komodit. Jsou to globální fundamenty, které napovídají o ekonomické výkonnosti v jednotlivých zemích a jejich vyhlídkách do budoucna.

Po velmi dobrém začátku roku, kdy si komodity připisovaly vysoké zisky, se situace na komoditním trhu začala obracet. Byli jsme svědky postupné změny nálady na trzích, která nejprve zasáhla zemědělské plodiny a posléze začaly erodovat i ostatní skupiny komodit. Některé ztrácely postupně, jiné ztratily až pětinu hodnoty během několika dní. Výkonnost téměř všech komodit je od začátku roku záporná a tato skutečnost prozatím prudce koliduje s růstovými předpoklady. Zvláště poslední tři týdny už nemohly nikoho nechat na pochybách, že se situace nevyvíjí podle býčích představ. A negativních faktorů dále přibývá.


Zastavení expanze a stahování likvidity v Číně


Za jeden z nich můžeme určitě považovat utahování měnové politiky v Číně. Jinými slovy jde o stahování peněz z oběhu zpět pod křídla Čínské národní banky, které banka uvolnila na boj s krizí. Děje se tak zatím dvěma kanály: omezením poskytování úvěrů soukromým subjektům a zvýšením minimálních rezerv komerčních bank vedených u čínské národní banky. Jakkoliv se tyto prostředky mohou zdát nenápadné, na trhy mají hluboký dopad. Nejvíce pak na průmyslové kovy a energie, které v minulém roce v podstatě žily z poptávky Číny. Megalomanské projekty jako výstavba milionových měst na zelené louce, nebo největší obchodní centrum na světě byly vděčnými spotřebiteli. Se zpřísněním úvěrových limitů se však na podobné projekty už nemusí najít peníze a poptávka po komoditách logicky opadne.


Regulace finančního sektoru


Na konci ledna přišel americký prezident Barack Obama s plánem regulovat obchodní aktivity bank. Cílem má být omezení rizikového chování, které globální bankovní sektor dovedlo až téměř ke krachu. Když pomineme samotnou smysluplnost takových kroků, tak na globální finanční trhy by taková regulace měla dlouhodobě negativní dopad. Zvláště pak, pokud by se přidaly i další světové ekonomiky. Obchodování bank na vlastní účet by bylo úplně zakázáno, či alespoň významně omezeno. Banky jsou však velkými hráči na finančních trzích a jakékoliv restrikce omezí příliv spekulativního kapitálu. Přestože žádné bezprostřední regulace nejsou v plánu a mocný lobbing z Wallstreetu může načrtnutý plán významně osekat, investoři se vylekali a stahují peněžní prostředky nejen z finančních institucí.


Problémy Eurozóny


Řecko je v hledáčku médií díky svému bobtnajícímu dluhu už od konce roku, avšak jeho problémy se dále stupňují. Díky svému členství v Eurozóně dostává do problémů celou Evropskou unii. Kvůli propojenosti finančního sektoru by jeho případný krach mohl položit celou Eurozónu. To však není na pořadu dne, protože v případě narůstajících problémů by zbývajícím zemím měnového bloku nezbylo nic jiného, než Řecko zachránit. V reakci na nynější problémy však kleslo euro k dolaru za poslední měsíc o 5 %.  K problémům se postupně přidávají další jižní země Eurozóny pod mírně pejorativní zkratkou PIGS – Portugalsko, Itálie, Řecko (Greece) a Španělsko. Tyto země jsou dalšími adepty na neschopnost splácet své závazky. Jakkoli může Eurozóna uchránit před finanční nestabilitou malé Řecko, v případě problémů Španělska či Itálie by mohlo dojít k daleko větším škodám, které by se projevily v celém finančním sektoru včetně komoditního trhu.


Nejisté vyhlídky americké ekonomiky


Přestože se může zdát, že americká ekonomika se rychle dostává z recese, tak při podrobném zkoumání fundamentů ztrácí nejeden analytik jistotu. HDP roste nejrychlejším tempem za posledních šest let a nezaměstnanost už podruhé v řadě kvartálně klesla, tentokrát o 0,3 %. Pod dojmem těchto čísel lze říci, že USA jsou v prudké expanzi. Bohužel statistiky HDP jsou stále silně ovlivněny vládními „záchrannými“ programy a více než polovina tohoto čísla je tvořena výrobou na sklad. Stále tak chybí vyšší podíl spotřebitelské poptávky, která by zaručila zdravý růst. I data o nezaměstnanosti nejsou tak slavné, protože za poslední měsíc ubylo dalších 20 tis. míst v ekonomice USA a pokles míry nezaměstnanosti tak byl spíše ovlivněn nižším počtem práceschopných lidí.


Výhled


Z výše popsaných faktorů je zřetelné, že komoditní trh je současnou situací ovlivněn až druhotně. Nejsou to změny stavu zásob, nižší těžba či vyšší dopravní náklady, které v současnosti hýbou cenami komodit. Jsou to globální fundamenty, které napovídají o ekonomické výkonnosti v jednotlivých zemích a jejich vyhlídkách do budoucna, přičemž právě budoucí negativní očekávání jsou hlavním hybatelem událostí. V současnosti se důvěra v globální ekonomické oživení opět oslabila, a přestože další dramatické poklesy nejsou aktuální, komodity se letos mohou rozloučit s rekordní výkonností, kterých dosahovaly v minulém roce.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE