Jaro fondů se odkládá

02.03.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Březen, za kamna vlezem, bude asi platit i v obecnějším chování našich investorů – jen místo kamen si dosaďme bankovní účty.

Tak to alespoň naznačuje lednová bankovní statistika, která proti pouhé miliardě směřující do fondů postavila pevnou hráz přílivu skoro 19 miliard korun na netermínované vklady.

A únor byl ještě mrazivější, protože fondy nedaly dohromady ani půl miliardy korun. Poslední únorový týden přinesl fondům tak malý peníz, jako již dlouho ne. Letos je 40 milionů v každém případě nejhorší výsledek, ale tentokrát se na tom překvapivě nejvíc podepsaly fondy peněžního trhu. Z nich odešlo za týden přes 170 milionů korun, což se také nepřihodilo od loňského jarního uklidnění finančních trhů.


Hlavního viníka tedy máme – jsou to fondy peněžního trhu


Zatímco koncem minulého roku samy prodávaly kolem miliardy měsíčně, leden byl už jen na třetině a v únoru se již dokonce topí v odkupech. To jsou věci! Přes loňskou torturu se na celkovém fondbyznysu stále ještě podílejí plnou třetinou, takže (ať se to komu líbí či nelíbí), jsou stále nejoblíbenějším typem fondů. Co se to tedy děje?

Bližší pohled již během února naznačoval citelnou distorzi mezi jednotlivými distribučními segmenty, konkrétně ČSOB a „ostatních“. Tento protisměrný vývoj navíc stále sílil, protože odliv v ČSOB se zvyšoval (jen z ČSOB Multi Cash v posledním týdnu přesáhl 300 milionů korun) na měsíčních 750 milionů korun. To již nestačily všechny ostatní vyrovnat ani prodejem 570 milionů korun.


Slabý výhled pro fondy peněžního trhu


Nezbývá dodat, než že se potvrzuje některá či několik hypotéz, které jsem navrhoval již během února. První a výchozí je ta okolnost, že klienti ČSOB jsou na vyšší úrovni než v tradičně retailových bankách. O poradenství ČSOB platí v podstatě totéž, takže je vyšší podíl i množina klientů, kterým lze sdělit, že peněžáky letos dosáhnou výnosu někde kolem jediného procenta a že je na hlavu porazí i ty různé „spořicí“ vklady.

Navíc ČSOB vyrazila do boje i s novou baterií produktů, které jdou našim konzervám doslova „na ruku“: termínovaný vklad Plus nabízí kdykoli vyzvednutí až 20 % vložené sumy, chráněný ČSOB 1-2-3 Invest má okamžitou likviditu (ne náhodou za únor získal skoro 600 milionů korun). Abychom ale nebyli nespravedliví, další stamiliony přišly i do ostatních zajištěných fondů, protože ČSOB se musí vyrovnávat i se silným odlivem peněz z fondů, kterým končí investiční období.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (únor 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -126
dluhopisové 170
smíšené -53
akciové 241
zajištěné 261
Celkem 493

Z dalších může potěšit stabilizace dluhopisových fondů, přestože 10% výnos (u korporátních i 60 %) se již opakovat nebude a kdo o tom sní, bude prašeredně zklamán. Ve státních dluhopisech bude dokonce možná ještě méně než na money marketu.


Šance na výnos je v akciích


Že je šance na nějaký výnos jen a jen v akciích, ví asi každý – jen každý nemá tu správnou odvahu. Přesto možná podíl těch odvážnějších pomalu zase roste, jak alespoň naznačuje únorová čtvrtmiliarda do akciových fondů. Kolísání musíme brát jako chleba s máslem – když jdou trhy nahoru, radujme se, veselme se; když jdou dolů, mávněme rukou, jakože o nic nejde.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE