Únor přinesl na komoditní trhy několik cenových zvratů

04.03.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Mezi nejvýraznější komodity patřily bavlna, cukr a káva Robusta. Ropa a zlato dokázaly mírně zhodnotit, a to i navzdory informacím o dalším utahování monetární politiky a jihoevropské krizi, ve které je hlavním aktérem Řecko.

Centrální banky již evidentně zatahují brzdu. Americký FED se rozhodl pro zvýšení diskontní sazby, za kterou si banky od něj můžou půjčovat finanční prostředky. Ve svém komentáři uvedl, že množství peněz na mezibankovním trhu je dostatečné. To potvrzují i údaje samotných bank, jejichž přebytečné rezervy přesahují 1000 miliard dolarů, přičemž před začátkem pumpování peněz do oběhu se dlouhodobě pohybovaly na úrovni 20 až 30 miliard. Důležité bylo i uveřejnění údajů o růstu HDP v posledním čtvrtletí minulého roku. Kromě stagnující Velké Britanie zaznamenaly všechny vyspělé země zvýšení hospodářského výstupu a konec recese. Pozitivní je především zotavení výrobního sektoru a nepřetržitý vzestup průmyslových objednávek.


Zlato bylo poměrně volatilní


Cena zlata nejdříve poklesla z 1083 na 1053 USD za trojskou unci. Úvahy Mezinárodního měnového fondu o vyšším inflačním cíli však poslaly jeho cenu na 1119 dolarů. Důležitá byla zpráva společnosti GFMS o spotřebě a nabídce zlata ve 4. čtvrtletí 2009. Ta odhalila další vzestup prodeje zlatých šperků v Číně. Velké nákupy zlata zaregistrovala i Indie, která zůstala jeho největším spotřebitelem na světě. Na straně nabídky se neuskutečnily žádné významné změny. Důlní produkce vzrostla málo a nabídka na trhu se zvyšuje jenom díky recyklaci starého kovu. Platina a paládium zaznamenaly obdobný cenový vývoj. Oběma kovům pomáhají informace o zvyšovaní prodeje aut jak v USA, tak i v Evropě.


Ropa WTI byla silná


Cena Ropy WTI se navzdory stále vysokým zásobám v USA zvýšila ze 73 na přibližně 80 dolarů za barel. Pro komoditu je kromě globálního ekonomického růstu pozitivní i záměr Číny rozšířit do roku 2014 rafinérské kapacity o více než 10 procent. Důvodem je rostoucí spotřeba pohonných hmot na tamním trhu. Společnost China National Petroleum předpokládá, že import ropy do Číny by v tomto roce měl opět dosáhnout rekordní úroveň. V lednu dovezla země 4 miliony barelů/den, což je o 33 procent více oproti minulému roku.


Ceny obilnin a olejnin se v uplynulém měsíci stabilizovaly


Celému sektoru pomáhají především spekulace, že jarní osev v USA by se kvůli hrozícím záplavám mohl opozdit. Podle předběžného odhadu Ministerstva zemědělství USA by se kukuřicí osazená plocha mohla zvýšit o 3 procenta oproti roku 2009. V případě sóji i pšenice nepředpokládá výraznější změnu oseté plochy. Za zmínku určitě stojí prudký růst ceny bavlny ze 69 na 83 centů za libru. Příčinou je zvýšení odhadu exportu z USA a propad tamních zásob. Pšenice posílila ze 4,7 na 5,2 USD za bušl, kukuřice si polepšila z 3,6 na 3,9 USD a sója zhodnotila z 9,1 na 9,6 USD/bušl.

Graf: Komoditný index RICI

Komoditný index RICI

zdroj: CSI


Sektor potravin postihl po několika měsících růstu prudký výprodej


Kakao znehodnotilo z 3200 na téměř 2900 USD za tonu. Příčinou byly informace z Pobřeží slonoviny o nečekaně vysoké produkci a exportu této komodity. Ještě prudší výprodej zažil cukr, když se jeho cena zřítila z 30 na přibližně 24 centů za libru. Velcí investoři spustili panické výprodeje poté, co India i Brazílie oznámily záměr výrazně zvýšit výsadbu cukrové třtiny. Globální deficit cukru na trhu by díky tomu měl poklesnout.


Káva měla tendenci k oslabování


Robusta znehodnotila z 1324 na 1284 USD za tunu. Cena typu Arabica poklesla na úroveň 131 centů za libru. Kolumbie, třetí největší producent kávy na světě, uvedla, že v prvních šesti měsících tohoto roku by měla zvýšit výrobu kávy o 27 procent oproti minulému roku, kdy dosáhla 33leté produkční minimum. Pomerančový koncentrát, který byl koncem minulého roku velmi silný, si mírně polepšil na  144 centů za libru.

Tabulka: Změna ceny v únoru a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 26.2.
ropa WTI +9 80 USD/barel
zlato +3 1119 USD/oz
měď +7 3,28 USD za libru
kukuřice +6 3,9 USD za bušl
pšenice +6 5,2 USD za bušl
káva Robusta -5 1284 USD za tonu
vepřové maso +6 72,8 US centu za libru

zdroj: CSI

Podle našeho názoru budou komoditní trhy v následujícím měsíci stagnovat a u některých surovin by nás nepřekvapilo ani mírné znehodnocení. Důvodem je především utahování monetární politiky a nemožnost vlád nadále extrémně zvyšovat výdaje. Řecké problémy je totiž přesvědčily, že obrovský deficit státního rozpočtu destabilizuje celou ekonomiku. Mezi nejslabší komodity by mohl sektor „softs“, tedy cukr, káva nebo kakao, které po mnoha měsících růstu prožívají korekci.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE