Fondy zamrzají a jen se tetelí

09.03.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Zřejmě se naši investoři chovají přesně podle prastaré rady „březen, za kamna vlezem“ a přihazují spíš uhlí do kamen než penízky do fondů, alespoň podle necelé stovky milionů korun čistých prodejů.

Ani žádná vlaštovka se neobjevila na obzoru, nejzajímavějším jevem je tak asi další pokračování odlivu z fondů peněžního trhu. Dokonce vidíme vlastně „inverzní“ obrázek (jakýsi negativ), než na jaký jsme byli zvyklí. Obvykle totiž peněžáky zachraňovaly celý trh, zatímco ostatní byli v mínusu – nyní je tomu naopak.


Na peněžním trhu pšenka nepokvete


Pokračuje také ono protisměrné chování klientů v ČSOB a „ostatních“ bank. Potvrzuje se tak zřejmě hypotéza o vyšší kvalifikaci klientů i poradců výše zmíněné banky, kteří již vědí, že na peněžním trhu pšenka nepokvete. Konzervy tak sedají na vějičku termíňáků, odvážnější zajišťáků.

Jen škoda, že stále jen zlomek lidí tuší, co je to dividendový výnos. Třeba taková akcie ČEZ je nyní k mání za necelých 900 korun a za pár měsíců k ní dostaneme 50 korun dividendy. Není to lepší než hubený vrabeček na vkladu? Nu a co taková Erste – ta je sice na dividendě skoupější, ale získala lepší investiční doporučení na „koupit“ od Goldman Sachs se zvýšením cílové ceny na 43 eur – tedy nad 1100 korun. Goldmani jsou v doporučeních „těžká váha“ a současná cena něco přes 700 korun dává pěknou šanci, ne?

Nu zanechme snění a vraťme se k našim fondům: z ČSOB Multi Cash odešlo opět přes 300 milionů korun, což ostatní zdaleka nestihly vyrovnat, dluhopisové fondy těží z uplynulých výnosů a třeba ISČS Sporobond šokuje na roce 12 % jen samotný přilákal 73 milionů korun. Tedy pozor na srovnávací základny – právě před rokem jsme se ještě topili v krvi! S dluhopisy se dalo topit a akciové trhy za 12M přidaly 66 % (S&P) až 80 % (Nasdaq i PX).


Tabulka: Investice do fondů v ČR (9. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -166
dluhopisové 69
smíšené 13
akciové 45
zajištěné 135
Celkem 96

Jak je ale vidět, strašidelných vzpomínek se jen těžko zbavujeme. Přesto po čase alespoň pár milionů získaly i naše smíšené fondy a ve stabilní 50milionové lajně pokračují akciové. Opět se zdá, že 177% roční výnos na ISČS Sporotrendu láká spíš k realizaci zisků, kdežto 141 % bratrského TOP STOCK spíš k nákupům a jen z povzdálí tuhle jejich ligu sleduje náš největší akciový fond ING Český akciový s ročním výnosem jen trochu nad 60 %.


Přes nejistotu se situace uklidňuje


Zdá se tedy, že se situace obecně přece jen uklidňuje a přes stále panující nejistotu a chabé objemy obchodů na akciových trzích se jaro přece jen blíží. Indexům ještě sice stále něco k lednovým maximům chybí, ale třeba Nasdaq už ho dohnal a předehnal. Lepší než očekávaná data z amerického trhu práce i uklidnění kolem řecké chřipky by mohly pomoci k dalšímu oteplení.


Graf: Investice do fondů v ČR (9. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE