Co by měl vědět začínající obchodník s ropou?

10.03.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Odhaduje se, že 40 % veškeré spotřebovávané energie je v současné době z ropy. Ropa je také společně se zlatem nejobchodovanější nefinanční komoditou.

Ropa je základní komoditou ve všech vyspělých zemích a její spotřeba dlouhodobě roste. Patří mezi neobnovitelné zdroje a zatím nebyla představena žádná rovnocenná alternativa. Odhaduje se, že 40 % veškeré spotřebovávané energie je v současné době z ropy. Ropa je nejobchodovanější nefinanční komoditou na světě a společně se zlatem vede žebříčky obchodování komodit malých obchodníků. Na rozdíl od ostatních komodit jsou její cenové pohyby vidět „v praxi“ pouze s několikadenním zpožděním. Nebudeme se zabývat nástroji, jakými lze ropu obchodovat. Ať už obchodujete přes CFD deriváty, ETF fondy, či důvěřujete spíše samotným kontraktům na komoditních burzách, za všemi těmito nástroji stojí fyzická ropa. Pojďme se podívat na některé faktory ovlivňující její cenu.


Jakou ropu si vybrat?


Začínající obchodníci stojí často před rozhodnutím, jaký typ ropy si vybrat. Existuje spousta druhů ropy v různé kvalitě v závislosti na geografickém místě těžby. Obchodovat ale může malý investor pouze s některými z nich. Obecně jsou nejlikvidnější a nejvíce obchodované texaská ropa WTI známá také jako Texas Light Sweet obchodovaná v New Yorku a severomořská ropa Brent obchodovaná na londýnské burze. Alespoň jeden z těchto dvou druhů ropy je v základní nabídce většiny brokerů. Jak ukazuje graf rozdílu mezi Brentem a WTI za poslední rok, rozdíly v jejich cenách nejsou velké. Brent je v současnosti levnější přibližně o 1,5 procenta.

Graf: Rozdíl v ceně ropy WTI (fialová) a Brent (světle modrá)

 Rozdíl v ceně ropy WTI (fialová) a Brent (světle modrá)
 
Z grafu je také patrné, že Brent byl levnější po většinu času od počátku roku 2009. Tento stav je normální, protože Brent je méně kvalitní. Opačnou situaci způsobuje logistika, kdy cena ropy WTI je určována poptávkou po ropě v oklahomských skladech v Cushingu. Při obchodování je třeba si uvědomit, že tento benchmark nevyjadřuje stav nabídky v celoamerickém měřítku, ale pouze v oblasti Chicaga. Proto se dá ovlivnit snadněji, než je tomu v případě Brentu a zvláště v roce 2008 došlo k několika excesům (viz. graf), které byly způsobeny logistickými problémy. Na druhou stranu k americké ropě je k dispozici podstatně více informací a statistik. Korelační koeficient jejich cen se však dlouhodobě pohybuje nad 0,99, což znamená velmi pevnou závislost. Pokud tedy neobchodujete samotný ropný spread, není rozdíl příliš důležitý a pro začínajícího obchodníka jsou vhodné oba ropné benchmarky.


Zásoby ropy a odhady vývoje trhu


Předchozím tématem jsme se oklikou dostali k problematice zásob. Ty jsou sledovány organizací EIA, což je přidružená část Ministerstva energetiky v USA a týkají se kromě ropy i jejich hlavních derivátů – benzínu a destilovaných paliv. Jejich pohyb je dán souhrnem několika faktorů. Zásoby jsou zveřejňovány na týdenní bázi s týdenním zpožděním obvykle ve středu v 16:30 našeho času. V případě státního svátku či nenadálým událostem ve stylu únorových sněhových bouří na americkém severovýchodě se může tento termín posunout. 
 
Graf: Vývoj zásob ropy v USA od roku 2006

 Vývoj zásob ropy v USA od roku 2006

Samotné zásoby však nemusí být tou nejdůležitější informací, i když obchodníci mají právě toto číslo rádi díky relativně snadné předpovědi reakce cen.  Pokud jdou zásoby nahoru, má cena tendenci logicky klesat a naopak. Nutné je však také vzít do úvahy očekávání trhu, které může výslednou reakci obrátit. Zpráva však obsahuje i další zajímavé informace. Změna poptávky po ropných produktech, využití produkce rafinérií, celkové importy ropy a množství ropy zpracované v rafinériích jsou ty nejdůležitější z nich.

Další kapitolou jsou pak reporty organizací, které vydávají reporty vývoje trhu. Nejsledovanější jsou pak reporty již zmíněné EIA a organizace zemí vyvážejících ropu. EIA vydává reporty, analýzy i výhledy na týdenní a měsíční bázi obvykle v pondělí a ve středu. Pokud se obchodník nechce zabývat záplavou čísel, je dobré mít na paměti alespoň obvyklý čas vydání reportů, protože jejich vliv na cenové pohyby ropy je často patrný. Organizace OPEC pak ovlivňuje svými reporty a čtvrtletními zasedáními, na kterých rozhoduje o těžebních kvótách. Opět je důležité mít pravidelná data v obchodním kalendáři.


Počasí a sezónní výkyvy


Při obchodování ropy je důležitá také sezónnost, která je dobře patrná na grafech zobrazujících několikaleté období stavu zásob, poptávky i cen všech ropných produktů. Zatímco v průběhu zimy se zásoby snižují, svých maxim dosahují na začátku letní sezóny. Poptávka roste v průběhu letní motoristické sezóny a chladných obdobích, kdy jsou ropné produkty používány k vytápění. Zvláštností amerického trhu je hurikánová sezóna, která trvá od června do konce listopadu. V jejím průběhu dochází k omezování těžby ropy v Mexickém zálivu a poptávka žene ceny ropy vzhůru.


Globální fundamenty


Přes fundamenty které jsme si v článku popsali, se pohyby cen ropy odvíjí převážně od globální situace na trzích. Tržní sentiment podpořený dobrými zprávami může „přebít“ rostoucí zásoby ropy a naopak. Dále je nutné sledovat geopolitické napětí v zemích vyvážejících ropu. Kolísání produkce je kvůli nestabilitě některých zemí relativně časté a může způsobit prudké výkyvy na trhu. Ropu také silně ovlivňují zprávy o ekonomickém výkonu největších zemí a uskupení. Průmyslová a stavební výroba, nezaměstnanost, inflace, úrokové sazby, prodeje automobilů a desítky dalších indikátorů největších světových ekonomik se odrážejí i v ceně ropy. Ropa tak není na komoditním trhu výjimkou a neobchoduje se ve vakuu. Je to surovina používaná v globálním měřítku, a proto existuje tolik faktorů ovlivňující její cenu.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB


Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: INVESTICE