Únava fondů jarní, předvolební

16.03.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


K tomu, aby celý trh uklouzl pod hladinu, stačila maturita jednoho většího zajištěného fondu. Šíří se zřejmě také nákaza novou, tzv. peněžní chřipkou, protože v odkupech se nepotí už jen KBC Multi Cash ČSOB, ale nově i ISČS Sporoinvest.

U první banky se průběh trochu zmírňuje, kdežto u druhé teprve propuká. V České spořitelně však nasadili silnou vakcínu dluhopisové alternativy, takže 20 milionů ochozích z peněžáku se hravě vsáklo mezi 80 milionů, které přijal do své náruče ISČS Sporobond. Zřejmě se také starostlivějším klientům lépe nabízí minulý výnos 12,4 % než 4,4 %.


Vyšší výnos, ale vyšší riziko


Ale nebojte, hůř bude u obou – jen kdyby pámbů dal tak 3 % u dluhopisů a 1 % na money marketu. Při necelé 2% inflaci by to byl úplný normál. Kdo by chtěl víc, musí hodně přidat na odvaze, a tedy na investiční agresivitě. Vyšší výnos lze očekávat od korporátních, ale zejména high-yeald dluhopisů. Tam je šance ovšem jen odměnou za podstoupení vyššího rizika. Jako u investice do akcií.


Do akcií se investorům nechce


To se zatím našincům stále ještě nechce, asi si chtějí počkat až na nějakou další bublinu, aby si spálili prsty. K tomu jedno pěkné výročí a ještě hezčí zkušenost – již desetiletá. Nezapomněli jste už? Oprášíme tedy historii. Kontrolní otázka: Nasdaq má nyní kolem 2360 bodů, ale víte, kolik měl před deseti lety? Přesně 10. března 2000 vykázal 5049 bodů. Ano na deseti letech mu tedy stále ještě schází přes 50 % (přesně se to člověku ani nechce počítat). Proti tomu jsou ztráty ostatních indexů jak bublinky v šampaňském.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (10. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -72
dluhopisové 152
smíšené -33
akciové -20
zajištěné -49
Celkem -22


Berme to z té lepší stránky


Tak se podívejme na současnost z té lepší stránky – pro ty, kdo nezaspali – protože od svých loňských minim si S&P polepšil o rovných 70 % (DJIA „jen“ o 62 %), ale jmenovaný Nasdaq dokonce o skoro 87 % a náš PX se blíží 90% zisku. V Americe se nyní rozhoduje o zdolání a proražení rezistence 1150 bodů na S&P: kolem této kóty se odehrávají urputné poziční boje. Její dobytí by totiž otevřelo cestu k 17měsíčním maximům a tentokrát se nehraje jen v čistě ekonomických notách, ale silným impulsem bylo třeba rozhodnutí v Senátu, které ztíží demokratům prosadit svou plánovanou reformu zdravotnictví.

U nás socialisté ukazují ještě horší zuby, ale jak trefně analyzoval distribuci inteligence (polovina lidí má IQ pod 100) náš známý psycholog Slavomír Hubálek: „Ve společnosti je třetina lidí, kteří jsou prostě pitomí. Jsou hloupí.“ Takže nám schází k 17měsíčním maximům ještě skoro 20 % a do voleb to těžko stihnem. Po nich ještě tíž.

Tak či onak – pražský index je tam, kde byl právě před pěti lety, což jistě dynamické investory nijak netěší, dlouhodobý horizont je jaksi ještě delší. Ale čas se žene jak splašený, nezoufejme a neházejme flintu ani do jarního osení.


Graf: Investice do fondů v ČR (10. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE