První náznaky možné korekce eura

18.05.2010 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Analýza USD index, spot zlato, USDCHF a EURUSD...

Nedělní asijská seance se nesla ve znamení výrazných nákupů USD a JPY.  Ke konci pondělního obchodování ale USD poměrně značně ztrácel a proti mnoha měnám uzavřel den na slabých hodnotách. Výjimkou byly kiwi a aussie, proti kterým USD uzavřel silně.

Akciové trhy obchodovaly zajímavě a dokázaly smazat 1,7% ztrátu a uzavřít mírně v plusu. Zlato i ropa překvapivě pokračovaly v propadech a uzavřely s velkými ztrátami.

Jediným pondělním fundamentálním ukazatelem, který stojí za zmínku byl americký TIC (Treasury International Capital), který měří příliv zahraničního kapitálu do dlouhodobějších cenných papírů USA. Tento ukazatel šokoval hodnotou 140.5 miliardy USD, tedy velmi výrazně více než předpokládaných 50 miliard. Tento ukazatel je důležitý, protože potvrzuje, že Spojené Státy jsou prozatím schopné financovat svůj deficit zahraničního obchodu.

USD index se po mnoha týdnech neustálých zisků jeví překoupený a i přes velmi silné momentum bych očekával, že dojde ke konsolidaci zisků s mírným poklesem. Dnešní svíce vytvořila bearish formaci „shooting star“, která se většinou hraje se sell stopem pod minimální hodnotou se SL příkazem nad maximem. Existují sice variace, kdy se vstoupí na jiné hodnotě, například při 50% fib ret. denní svíčky pro větší možný zisk, ale nejkonzervativnější je sell stop pod minimem. Tento přístup totiž zajistí, že pokud je momentum opravdu silné, tak k propadu pod minimum nedojde a příkaz k prodeji tedy zůstane neaktivován.


Spot zlato uzavřelo na slabých hodnotách a vytvořilo „inside bar day“ tedy formaci, ve které jsou maximání i minimální hodnoty menší, než max. a min. hodnoty předchozího dne. Tato formace se většinou hraje buy stopem nad maximem a sell stopem pod minimem. Jelikož však dalšímu růstu ceny zlata nevěřím, raději bych tento setup hrál jen se sell stopem. Stop, který je vzdálený asi 30 USD (nad 1250) společně s limitním příkazem u hranice 1160, zajištuje velmi příznivý risk/reward.


USDCHF denní graf zobrazuje situaci podobnou USD indexu. I zde vidíme formaci shooting star, která napovídá možný obrat trendu. První target je na supportu 1,12 kde se zároveň nachází 10 EMA. Hlubší, ale méně pravěpodobný propad by mohl dosáhnout až k 50% fib ret. těsně nad hranicí 1,09


EURUSD celkem logicky ukazuje stejný, ale opačný graf jako USDCHF i USD index. S tím rozdílem, že této formaci se říká „hammer“. Problémy v eurozóně samozřejmě vyřešeny nebyly, ale pohyb za poslední dva týdny byl přeci jen „trochu moc, příliš rychle“ a proto bych tedy očekával nadcházející korekci. O tom, že z důvodu „přecpaného, jednostranně zaměřeného trhu“ může dojít k rychlému pohybu vzhůru (kvůli trailing stop loss příkazům, které se hromadí nad současnými cenami a které uzamykají profit u pozic, které byly otevřeny na vyšších hodnotách) svědčí i téměř 600 bodobý pohyb, který jsme mohli vidět 6. – 10. května.  Momentum je samozřejmě dolů, ale několika set bodová korekce by „ozdravila“ trend. Všimněte si, jak se cena pohybovala dolů v jakémsi rytmu. Potom, hned na začátku května prostě spadla z 1,33 na 1,2235. Proražení pondělních maximálních hodnot by bylo signálem, že čas pro korekci nadešel.



Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE