Recept na akcie: pečlivý výběr a defenzivní tituly

30.06.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Jak investovat v následujícím období do akcií? Pokud se chystáte vstoupit na trh, může se vám hodit souhrn rad a doporučení v tomto článku.

Akcie byly, jsou a zřejmě i nadále budou oblíbeným investičním instrumentem, a to navzdory tomu, že nabídka jiných finančních nástrojů je víc než bohatá a že akciové trhy čekají bouřlivé časy. „Obchodování je v letošním roce obtížnější než kdy dříve, do konce roku 2010 preferujeme tržně neutrální strategii kup a prodej,“ doporučuje Radim Dohnal ze Saxo Bank.


Defenzivní postoj


Z pohledu jednotlivých sektorů dává Saxo Bank přednost společnostem z tradičních defenzivních sektorů s časovou řadou stále rostoucích dividend, a to i v nepříznivé ekonomické situaci. K preferovaným tak patří tituly ze sektoru spotřebního zboží, telekomunikací a veřejných služeb. Také energetika je stabilní sektor v každé situaci s dobrou finanční kondicí a stálými dividendami. Těží především z globálního ekonomického oživení, vzestupu poptávky po zdrojích a ze zatím stále ještě levných vstupů. Ani toto však neplatí paušálně, je třeba si vybrat konkrétní společnost a tu konzultovat s analytikem.

obchodní dny a bez ohledu na stav trhu jste dokázali být úspěšní.

 

On-line chat s Radimem Dohnalem (Saxo Bank)

Investujeme do zahraničních akcií
Zeptejte se odborníka!

Microsoft, Google, Apple – stát se vlastníkem akcií těchto a tisícovek dalších zahraničních společností není ani nemožné ani příliš složité. Jak ale obchodovat zachraniční akcie efektivněji? Které faktory sledovat?


Od pondělí 28.6. se můžete ptát Radima Dohnala, konzultanta Saxo Bank pro Českou republiku.



Asijský výběr, brazilská káva a americká jistota


Z teritoriálního hlediska je zajímavá především Asie, a to konkrétně Indonésie a Vietnam. „Indii nezavrhujeme, je zde však třeba obezřetný přístup, a Čínu rozhodně vynecháváme,“ říká Radim Dohnal. A dodává: „Naše nevůle vůči Číně má několik důvodů. Je to jednak vysoká cena akcií a jednak strukturální problémy země. Čínské banky jsou ve špatné kondici, ekonomika je zaměřená výhradně na export, pro případ jeho propadu neexistuje plán B, k optimismu nepřispívá ani navázanost čínské měny na americký dolar a politické zřízení.

Oproti tomu Vietnam a Indonésie mají příznivé ceny akcií, vyrovnaný poměr mezi primárním a zpracovatelským průmyslem, plovoucí kurz, který případné oslabení domácí ekonomiky vyrovná exportem, a demokratické zřízení. Dalším teritoriem, na který se lze zaměřit, je Brazílie. Ta má také vyvážený mix hospodářství, silný export a vysoce produktivní zemědělství zaměřené mimo jiné na biopaliva a export. Velmi zajímavou variantou zůstává americký trh, protože kroky FED, který aktivně pracuje s úrokovými sazbami, jsou snadno predikovatelné.


Klesající výnosy


Velmi skeptický názor má banka k očekávané výši výnosů, protože v druhé polovině roku předpokládají silně negativní makroekonomické vlivy, okořeněné přes léto výraznými výdajovými škrty evropských vlád.Všeobecně očekávaná míra výnosů podle našeho názoru neodpovídá ani vzdáleně makroekonomické realitě, ve které se pohybují firmy a korporace,“ vysvětluje Christian Blaabjerg výrazné rozdíly mezi odhady Saxo Bank a konsenzem vyplývajícím z Odhadního systému institucionálních makléřů.

Finanční společnosti, zejména evropské banky, stojí za zvláštní poznámku. Zvláště pak evropské banky ještě zdaleka neodepsaly ztráty, které jim vznikly z nestandardních investic, a v nedávné době také v souvislosti s krizí evropských státních dluhů. To je podle Blaabjerga hlavní důvod pro mimořádně negativní postoj k růstu výnosů v bankovním sektoru - „znovu našim klientům doporučujeme neinvestovat do akcií bank na západních trzích.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE