Zajištěný fond - jistota minimálního výnosu

25.11.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Mezi podílovými fondy je kategorie tzv. zajištěných fondů, kde investor koupí podílového listu má podobně jakou u bankovního vkladu zajištěn minimální výnos. S novým zajištěným fondem přichází na trh ČSOB.

Nový zajištěný fond ČSOB Světové akcie 4, tentokrát i se zajištěným výnosem, nabízí v upisovacím období od 25. listopadu 2002 do 17. ledna 2003 Československá obchodní banka. "Vytvořili jsme nový fond určený investorům, kteří chtějí míst "své jisté" a zároveň nejsou spokojeni s výnosy z bankovních vkladů," vysvětluje filozofii nového fondu Jan Barta z ČSOB Asset Managementu. Investor si tedy po čtyřech letech a šesti měsících odnese společně s vloženou investicí i výnos minimálně ve výši 6 procent (tj. 1, 3 % p. a.) a vedle toho může dále profitovat i z růstu hodnoty akcií nejvýznamnějších amerických a evropských společností. Při příznivém vývoji tak může cekový výnos z investice do zajištěného fondu ČSOB Světové akcie 4 dosáhnout až 28,6 procent (tj. 5, 73 % p. a.), což je hodnota výrazně vyšší než jakou v současné době přinášejí standardní vklady u bank nebo dluhopisy.

Fond ČSOB Světové akcie 4 se ve své investiční strategii zaměří na vysoce bonitní dluhopisy a doplňkově i na termínované vklady. Takto získané výnosy budou směňovány za zisk z nárůstu hodnoty světových akcií. Právě to umožňuje na jedné straně zaručit minimální výnos, na straně druhé těžit z případného růstu akciového trhu. Jeho perspektivy hodnotí Jan Barta následovně: "V minulých letech jsme byli svědky vysokého růstu cen dluhopisů a dluhopisových fondů v důsledku poklesu úrokových sazeb. Úrokové sazby jsou v současné době na historických minimech a prostor pro jejich další snižování je omezený. Naopak, světový akciový trh má za sebou jedno z historicky nejdelších období poklesu. V minulosti byla takováto období vždy vystřídána následným růstem." Další výhodou fondu ČSOB Světové akcie 4 je, že výše jeho zhodnocení je dána v českých korunách a není tedy závislá na případném posilování či oslabování koruny vůči zahraničním měnám.

Pokud investiční strategii fondu ČSOB Světové akcie 4 teoreticky promítneme na vývoj uplynulých deset let, tedy na období, kdy byly zaznamenány jak vysoké růsty tak i propady hodnot akcií, zjistíme, že hodnota získaného celkového výnosu by se pro jeho investory pohybovala od 8,3 procent (tj. 1, 78 % p. a.) do již zmiňovaných 28,6 procent (tj. 5, 73 % p. a.).

Zájemci o akcie nového zajištěného fondu ČSOB Světové akcie 4 se zajištěným výnosem ve výši 6 procent (1,3 % p. a.) mohou investovat libovolnou částku od 30.000,- korun výše. Pokud tak učiní v upisovacím období, tedy do 17. ledna 2003, jsou pro ně připraveny zvýhodněné podmínky.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE