Poplatky u fondů výrazně ovlivní výnos

26.11.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Poplatky, poplatky, poplatky. Podílové fondy nás lákají na vysoké výnosy (nelžou nám náhodou?). Přiznají nám také hned při koupi podílových listů kolik za ten nadprůměrný výnos budeme platit? Víte co jsou vstupní, výstupní a třeba správcovský poplatek?

jeden náš čtenář se nebál zeptat. Na našem serveru máte totiž možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V oblasti investování Vám radí odborníci z partnerské firmy Böhm & Partner.

Dotaz čtenáře:

"Prosil bych o objasnění "poplatků" investičního fondu. Domnívám se, že investice je při vstupu ponížena o vstupní poplatek v %. Po uplynutí jisté doby chci investici vyzvednout, ta je pak navýšena o aktuální výkonnost v %, a ponížena o % výstupního poplatku. Je zatím má předsatva správná? Není mi ale jasno, jak velkou část z mé investice ukrojí poplatek "správcovský", když je definován jako procento z "vlastního jmění ročně", nebo též z "aktiv" (jedná se o totéž?). Co si mám představit pod pojmem "vlastní jmění"? Z jaké části mé investice tedy bude správcovský polatek stržen?"

Odpověď:

"Pokud investujete do otevřeného podílového fondu, znamená to, že za finanční prostředky, které investujete, koupíte podílové listy v určitém kurzu k určitému dni a případně zaplatíte vstupní poplatek (zpravidla procentuální část celkového objemu investice). Po určité době se rozhodnete své prostředky vyzvednout, což opět znamená odprodej podílových listů za určitý kurz a případný další výstupní poplatek. Poplatek za správu (správcovský poplatek) je poplatek, který si investiční společnost každoročně strhává za správu aktiv fondu. Odvozuje se jako procento z aktiv, zisku, nebo kombinace obou (záleží na statutu fondu). Vlastní jmění (aktiva) je hodnota cenných papírů a závazků v majetku podílového fondu. Správcovský poplatek za obhospodařování majetku v podílovém fondu se počítá z průměrné roční hodnoty vlastního jmění (max. 2 %) nebo z účetního zisku (max. 20 %)."

Výše poplatků velmi výrazně ovlivní celkový výnos vaší investice. Proto buďte velmi opatrní při investování a raději se poraďte s renomovaným odborníkem na dannou problematiku. Pokud budete potřebovat informace o jednotlivých podílových fondec sdružených v UNIS, navšivte tuto stránku, kde jsou všechny potřebné informace připraveny a každý týden aktualizovány.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE