Ani léto fondům nepřeje

13.07.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Není to jistě abnormálním teplem, ale jen abnormální blbou náladou, ať si pod tím představuje kdo chce, co chce. Tak i červen pokračoval už třetí měsíc v negativní bilanci našich fondů.

Nešlo o nic hrůzostrašného, ale další půlmiliarda je fuč. Ani ohlédnutí za celým letošním pololetím nepotěší: zatímco v prvním čtvrtletí do fondů ještě investoři dvě miliardy přinesli, za druhé čtvrtletí skoro půldruhé odnesli.


Odliv z fondů peněžního trhu


Pokračuje zřejmě spíš opět sílící odliv fondů peněžního trhu, ze kterých odešlo přes miliardu korun. Zřejmě si stále víc lidí uvědomuje, že v nich pšenka nepokvete, v čemž mají nesporně pravdu. Další část podílníků má hluboko do kapsy a má ještě odkud nějaký peníz vyzvednout. Ti první pak vyhlížejí, kudy kam a pokoušejí se najít odpověď na tajuplnou otázku, co s načatým večerem.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (červen 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 1 057
dluhopisové 164
smíšené - 48
akciové 326
zajištěné 133
Celkem - 482


Roste obliba dluhopisů i akcií


Chobotnice nepomáhá, ta byla zaneprázdněná fotbalem. Tak to část zkouší v dluhopisových fondech, do kterých přišlo 160 milionů korun a ti odvážnější vidí šanci v akciích, když do akciových fondů přišlo přes 300 milionů korun.

Růst obliby akciových fondů je možná překvapivá, protože trhy značně klesaly a signalizují snad jen totální neschopnost rozhodnout se, kam dál. Od dubnového optimistického vrcholu červen jen potvrdil pomalé skomírání a po úplném dně od loňského října akciové trhy pomohl jen americký Den nezávislosti.


Jsme zase někde v mezičase mezi propadem a růstem


Ověřeným faktem je, že nakupovat se má na klesajících trzích, jen nikdo neví, zda nepřijde další „sleva“. Takový je ale život i v rozhodování obecně: třeba nová auta za rok zlevnila o 9 % a ojetiny o 20 % (až 30 %). A copak asi udělají ceny letos?

Názory na další vývoj ekonomiky se liší jak den a noc, pro ty opatrnější platí (jako vždy) knížecí rada – držte se dluhopisů a defenzivních dividendových titulů. Kam se ale vydají trhy, neví ani žádný kníže, přesto světélko naděje bliká: začínající výsledková sezóna naznačuje mírně optimisticky: hůř už bylo.

Naše burza zase v posledních týdnech trpěla přechodem vypořádání na Centrální depozitář cenných papírů (CDCP). Převáděla se také celá evidence zaknihovaných a imobilizovaných cenných papírů ze Střediska cenných papírů (SCP). Kdo se na svůj nový výpis podíval, nemusel věřit vlastním očím, ale to se jistě srovná.


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (červen 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (červen 2010)

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE