Vyšší rating: větší prodeje, vyšší výkonnost a nižší náklady

21.07.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Rating fondů je jedním z kritérií, která mohou ovlivňovat zájem ze strany investorů.

Dá se předpokládat, že mezi velikostí majetku pod správou fondu a jeho ratingem existuje pozitivní vztah. Ověřme, jestli s každou hvězdou od Morningstar roste také ochota investorů svěřovat své peníze do správy fondu. Tabulka ukazuje průměrnou velikost fondů registrovaných pro distribuci v Rakousku podle jejich ratingu (celkem se jedná o 11 844 fondů).

Vidíme, že nejvíce aktiv v průměru spravují fondy s pěti hvězdami, nejméně fondy s jednou hvězdou. Čím vyšší je rating, tím vyšší je průměrná velikost fondů a naopak. Fondy s vyšším ratingem tedy nejspíš opravdu lépe získávají klienty, ať už kvůli hodnocení samému, nebo kvůli historické výkonnosti, která je s ním přímo spojena. V dalším sloupci totiž vidíme průměrnou výkonnost fondů pro jednotlivé stupně ratingu. Za každou hvězdu navíc byla průměrná roční výkonnost vyšší o 1,6 až 2,6 procentních bodů! Všimněme si, jak markantní je rozdíl ve výkonnosti pěti a jednohvězdičkových fondů. Zatímco všechny pětihvězdičkové fondy dohromady zaznamenaly v průměru kladnou výkonnost 5,5 % p.a. za posledních pět let, fondy s jednou hvězdičkou ztrácely v průměru ročně 2,17 % p.a. Kromě výkonnosti hovoří ve prospěch fondů s vyšším ratingem i náklady. Jak ukazuje předposlední sloupec tabulky, fondy s vyšším ratingem mají v průměru nižší náklady (TER).

Zdroj: Morningstar; data k 30. 6. 2010

Pozn. Morningstar hodnotí fondy jednou až pěti hvězdami podle jejich minulé výkonnosti (očištěné o riziko a všechny prodejní poplatky) porovnané s fondy podobné investiční strategie. Prvních 10 % fondů s nejlepší výkonností dostane pět hvězd, dalších 22,5 % čtyři, dalších 35 % tři, dalších 22,5 % dvě a posledních 10% jednu hvězdu. Fondy jsou hodnoceny za výkonnost dosaženou v uplynulých třech, pěti a deseti letech. Z ratingu za tato jednotlivá období se vypočítá celkový rating (uvedený v tabulce). Fondy s kratší historii než tři roky nejsou hodnoceny. Morningstar přiděluje rating za výkonnost dosaženou za uplynulé tři, pět a deset let. Hodnocení je objektivní, založeno výhradně na matematickém výpočtu minulých výkonností. Jedná se o užitečný nástroj pro další analýzu fondů, který by však neměl být považován za doporučení ke koupi nebo prodeji.

Autor působí jako analytik produktů a trhů Pioneer Investments

Autor článku

Roman Dvořák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE