ANALÝZA-Rusko bude s OPEC bojovat o ropné trhy v USA, Asii

12.12.2002 | , Reuters
INVESTICE


Až se budou členové kartelu  OPEC ve čtvrtek dohadovat o problémech trhů s ropou, měli by si  uvědomit, že s nimi u stolu nesedí jejich největší konkurent. Rusko usilovně pracuje na tom, aby proniklo do Spojených  států a Asie.

LONDÝN, 11.prosince (Reuters) - Až se budou členové kartelu  OPEC ve čtvrtek dohadovat o problémech trhů s ropou, měli by si  uvědomit, že s nimi u stolu nesedí jejich největší konkurent. Rusko usilovně pracuje na tom, aby proniklo do Spojených  států a Asie. USA jsou největším světovým dovozcem energie, zatímco Asie by mohla být v budoucnu oblastí s největším  růstem poptávky. 
    Rusko je už teď druhým největším vývozcem ropy na světě. Skoro celý jeho export však končí v Evropě. USA a Asie si přitom chtějí vybudovat nové zdroje dodávek, které nebudou zatíženy politickou nejistotou tak, jak je to v případě Blízkého východu. A Rusko je připraveno je uspokojit. Blízký východ, kde má OPEC dominantní postavení, léta  spoléhal na to, že svou ropu bude ze tří čtvrtin prodávat americkým a asijským rafinériím.
    "Ruské společnosti se usilovně snaží rozšířit své trhy do (vzdálenějších) mezinárodních oblastí, protože v Evropě moc růstu neuvidí," řekl Julian Lee, analytik Centra studií světového energetického průmyslu. "To je pro (OPEC) určitě důvodem k obavám."
    Plánuje se téměř tucet projektů včetně ropné stanice v polární oblasti a velkého ropovodu na východě, které mají pomoci dopravit ruskou ropu na americké a asijské trhy. USA a Asie by mohly odčerpat z Evropy pět milionů barelů ropy denně. Některé plány zřejmě skončí na rýsovacím prkně. Analytici však očekávají, že produkce ruské ropy stoupne do roku 2010 až o třetinu, což vyžaduje novou infrastrukturu pro vývoz a také  nové trhy. Rusko v současnosti těží osm milionů barelů ropy denně. Více než tři miliony barelů denně končí v zahraničí.
 
 NIŽŠÍ TĚŽBA OPEC OTEVÍRÁ PROSTOR K ARBITRÁŽÍM
    Ruská ropa tekla na východ i západ v dosud nevídaných  objemech už letos, a to z velké části díky poklesům těžby ropy OPEC, které snížily světové zásoby této suroviny a zvýšily její cenu v zahraničí. Obchodníci s ropou tvrdí, že k některým dodávkám došlo z politických důvodů. Jde například o průkopnické dodávky Jukosu do amerických rafinérií firmy ExxonMobil. Jukos, druhá největší ropná společnost v Rusku, v pátek
uvedla, že vývoz její ropy příští rok stoupne o 40,6 procenta na 1,05 milionu barelů denně. To je úroveň, které ještě žádná ruská společnost nedosáhla.
    Dealeři však v mimoevropském regionu také aktivně vyhledávají cenové rozdíly, které by jim přinesly zisky. Zvláštnosti celosvětového trhu s ropou takovéto příležitosti čas od času poskytnou. Zájem o zahraničí s cílem podpořit domácí ceny je ovšem strategie, kterou OPEC velmi dobře zná. "Pokud se týče přímého souboje ve Středomoří, ruská ropa by se musela prodávat mnohem levněji než téměř identické irácké barely," řekl Paul Horsnell, analytik investiční banky JP Morgan. "Je logické, že (Rusové) rozšiřují oblasti prodeje."  Sháňka po nových trzích bude pro Rusy znamenat konkurenci ze strany významných blízkovýchodních členů OPEC. Ti spoléhají, že jim ekonomický růst Asie a Spojených států umožní povolit momentálně silně utažené kohoutky ropovodů.
    Podle Horsnella se kartel nemusí obávat, že se celosvětová  poptávka po pětileté stagnaci zotaví. Jiní analytici si však myslí, že konkurence by mohla vzrůst. "V USA bude pro ruskou ropu prostor. Znamená to však, že potenciální růst OPEC je omezenější, než by si (jeho členové) přáli," řekl Lee.
 
 USKÉ FIRMY SPOLUPRACUJÍ
    Čtyři ruské společnosti spojily síly, aby na bývalé námořní základně v Murmansku vybudovaly ropnou stanici s kapacitou jednoho milionu barelů denně. Ropu budou vyvážet téměř výhradně do Spojených států. Rusko to zřejmě myslí s novými trhy vážně. "Byl by to průlom v několika aspektech. Bylo by to první  místo v Rusku schopné naložit velké ropné tankery a velké ruské firmy by poprvé vytvořily smysluplné konsorcium," řekl Paul Collison, analytik ruské ropy a plynu z UBS Warburg. Hlavním projektem získávání zákazníků z východu je ropovod v hodnotě 1,7 miliardy dolarů, na kterém pracují firmy Jukos a PetroChina. Ropovod má vést z Angarska do čínského Daqingu a zhruba do pěti let by jím mělo denně protékat 600.000 barelů.

Jonathan Leff, Londýn
přeložil Filip Tošenovský

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE