ANALÝZA: Kodaňský summit posílí dluhopisy a měny kandidátů

16.12.2002 | , Reuters
INVESTICE


Kodaňský summit by měl znamenat další impuls pro středoevropské dluhopisové a devizové trhy.   Vidina brzkého vstupu do bohatého západního klubu by totiž  měla do oblasti přilákat další investory. 

Hodnota aktiv kandidátských zemí se přitom prudce zvyšovala  už v posledních měsících s tím, jak se zlepšoval výhled  na rozšíření Unie. Investoři nicméně předpokládají, že především  středoevropké dluhopisy budou i nadále profitovat z klesajících  úrokových sazeb, které se postupně sbližují s hodnotami v EU.  "Oživení je už z velké části za námi, nevidím však jediný  konkrétní důvod k výprodeji. Můžeme očekávat, že konvergence  bude pokračovat, i když pomalejším tempem" řekl Michel Aubenas,  portfolio manažer z Axa Investment Managers v Paříži. "Kodaň by mohla v regionu povzbudit další investice, neboť  je jednou z posledních překážek, které zbývá překonat na cestě  k rozšíření v roce 2004."

Analytici také připomínají, že po kodaňském summitu se země  usilující o vstup do EU mohou těšit přízni investorů "středního proudu", kteří svou působnost obyčejně omezují na největší  světové ekonomiky.  "Střední Evropa zažila velký příliv nových investic, stále  si však myslím, že se dočkáme jestě druhé nákupní vlny," uvedl Ashley Dodd-Noble, specialista na tranzitivní ekonomiky  z BNP Paribas. Dodd-Noble doporučuje držet před kodaňským summitem dlouhou  pozici v maďarském forintu a polském zlotém.  Oba státy stále slibují ve srovnání se západní Evropou solidní  úrokové výnosy, připomněl.

Co se týká dluhopisů, má každá ze čtyř středoevropských  kandidátských zemí své přednosti, soudí Aubenas z firmy Axa. Nízký objem slovenského zadlužení je zárukou silného zájmu o tamní dluhopisy. Také technický výhled českých obligací je  stále pozitivní, navzdory tomu, že na jaře nejspíš čekají Česko  masivní emise.  Polsko je atraktivní díky téměř nulové inflaci a výhledu na další uvolnění úrokových sazeb, zatímco Maďarsko ládá vysokou  úrokovou prémií, dodal Aubenas. Klíčová úroková sazba maďarské centrální banky stojí v tuto chvíli na devíti procentech, polská na 6,75 procenta a minimální  sazba pro refinanční tendry ECB na 2,75 procenta.

DEALEŘI JSOU OPATRNÍ
Nicméně krátkodobí hráči zaujímají před summitem daleko opatrnější postoj. Uvědomují si, jak obrovské množství dlouhých pozic se vytvořilo na dluhopisových a devizových trzích střední  Evropy v posledních měsících. "Výnosy se tento týden možná zvýší, zejména na dlouhém konci  výnosové křivky, od pěti let nahoru," řekl nejmenovaný dealer  z Londýna.  "Můžete to chápat jako vybírání zisků nebo zklamání... může  to být také určité zklamání z delšího výhledu na přijetí regionu  do EMU (ekonomické a monetární unie)," dodal.  Někteří představitelé Evropské centrální banky v poslední  době varovali před příliš rychlým rozšířením eurozóny a kodaňský  summit mohou využít k tomu, aby optimistická očekávání  finančních trhů poněkud zchladili.

Evropská komise varuje ve finanční zprávě za rok 2002, jejíž  kopii získala agentura Reuters v úterý, aby kandidátské země s přechodem na euro příliš nepospíchaly. Budoucí členy EU čeká  ještě dlouhá cesta, než v životní úrovni srovnají krok s nynější patnáctkou, dodává komise. Filippo Cipriani, specialista na regionální dluhopisové trhy  z Morgan Stanley v Londýně, pozoruje v souvislosti s kodaňským  summitem spíše negativní rizika. Většinu dobrých zpráv již trhy  dávno vstřebaly, připomněl.  "Pro trh to (Kodaň) ale bude velká událost, především kdyby  výsledek nebyl takový, jaký očekává," řekl Capriani.  "Možná se objeví určitá euforie, až se potvrdí květen 2004  jako termín vstupu, z valné většiny je to však už v cenách  obsaženo."

James Thornhill, Londýn
přeložil Jan Korselt

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE