Poplatky fondů výrazně snižují výnos investice!

08.01.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Pro otevřené podílové fondy byl rok 2002 poměrně úspěšný. Investoři nakoupily podílové listy za desítky miliard korun a přesunuly své investice z málo výnosných bankovních produktů do fondů. Jak je to ale s výnosem takové investice? Jak výnos ovlivní poplatky?

Na našem serveru máte totiž možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V oblasti investování Vám radí odborníci z partnerské firmy Böhm & Partner.

Dotaz našeho čtenáře se týká právě poplatků fondů:

"Rád bych Vás poprosil o vysvětlení výpočtu poplatku u podílových fondů. Např. investovaná částka bude 100.000,- Kč, vstupní poplatek 2%, roční správní polatek 1%, doba investice 1 rok s výnosem 5% p.a. Kolik tedy naspořím (kolik dostanu za odkup svých PL) a kolik zapatím na poplatcích? Mě vyšlo 104.900,- Kč a 2.980,- Kč na poplatcích. Byl můj výpočet správný?"

Odpověď partnerské firmy:

"Vámi investovaná částka 100.000 CZK bude hned v počátku snížena o 2% poplatku - tedy na 98.000 a v případě výnosu 5% p.a. to bude činit 102.900 CZK. Pokud z této částky odečteme 1% management fee, tak Vám zůstane cca 101.871 CZK. Fondy se opravdu takto chovají a jsou využívány pro dlouhodobější investice (intenzivnější projev efektů investic na kapitálovém trhu) investory, kteří si raději někoho zaplatí, aby se o jejich investice staral. Pokud byste s takovou úrovní poplatků nebyl spokojen, tak zkuste uvážit formu pasivní investice, která spočívá v nákupu indexového investičního instrumentu u nějž jsou poplatky za nákup/prodej (roční poplatky jsou u těchto instrumentů, které jsou dlouhodobě úspěšnější než aktivně řízené fondy) ve zlomcích %."

Indexové instrumenty (certifikáty nebo indexové akcie) jsou relativně moderní a nové nástroje, do kterých mohou investoři investovat své volné finanční prostředky. Nejvhodnější doba pro takové investice je na počátku vzestupné fáze trhů. Oživení v USA a následně i v Evropě naznačuje, že právě teď je vhodná doba pro akciové investice.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE