ANALÝZA: Investoři rádi dividendy, ale upřednostní růst

09.01.2003 | , Reuters
INVESTICE


Mnozí investoři, kteří si na klesajícím akciovém trhu spálili prsty, vidí hojivou mast v podobě titulů nesoucích tučné dividendy. Tyto čtvrtletní platby však nepřilákají každého, i když bude  zrušena daň, která se z nich dosud platila.

Představa, že ceny akcií nakonec zamíří vzhůru, zůstává  v myslích mnoha investorů i přes velké ztráty akciového trhu. Kdo věří, že už má nejhorší za sebou, by mohl mít cukání, aby upřednostnil potenciální růst cen akcií před dividendou. I po třech letech poklesů investoři stále sní o letech 1998 a 1999, kdy akcie firem nevykazujících zisk, s trochou hotovosti a obrovským poměrem tržní kapitalizace k čistému zisku vykazovaly 20procentní až 30procentní růst. "Akciová kultura není mrtvá," uvedl Arnold Kaufman, redaktor buletinu Outlook, který vydává Standard & Poor's. "Po tomto dlouhotrvajícím a hlubokém poklesu trhu existuje do určité míry stále ještě hodně optimistů, což je nečekané. Naznačuje to, že lidé očekávají návrat k výraznějšímu růstu."

Americký prezident George W.Bush oznámil v úterý balíček opatření na stimulaci ekonomiky, který zahrnuje zrušení daně z dividend. Kritici si stěžovali, že dividendy jsou zdaňovány dvakrát. Poprvé jako součást firemních zisků a podruhé, když jsou vypláceny akcionářům. Věří se, že když bude daň zrušena, vzroste poptávka po akciích firem, které dividendy vyplácejí, i jejich nabídka. Současně opadne zájem o technologické firmy s přitažlivými názvy a další společnosti, které toho hodně naslibovaly, ale dividendy nevyplácejí nebo nemají zisk.

MĚKKÉ PŘISTÁNÍ
Akcie nesoucí dividendy v minulých letech investory lákaly. Tlumily totiž dopad poklesu trhu. Pokud ale mají akcie nejhorší za sebou, jak tvrdí někteří experti, pak možná investoři upřednostní růst před dividendami. "Akcie nesoucí dividendy byly aktuální v uplynulých třech letech. Teď, kdy je situace na trhu lepší, však méně výnosné tituly asi nebudou vykazovat nejlepší výsledky," řekl Mark Foster, investiční ředitel firmy Kirr, Marbach & Co. Foster uvedl, že návrh zrušit daň z dividend už akciový trh započetl, a že se tak někteří investoři poohlížejí po jiných příležitostech. V 90.letech, kdy trh rostl, investoři nevěnovali dividendám moc velkou pozornost. Dali přednost firmám, které sice peníze nevyplácely, ale zadržený zisk investovaly do expanze. Investoři věřili, že akcie takových firem přinesou ještě větší zisky. Toto přesvědčení slaví úspěch i dnes, po třech letech akciových poklesů v řadě. Roy Papp, zakladatel společnosti L. Roy Papp & Associates, uvedl, že pokud Bushův plán uspěje, význam dividend zjevně vzroste a firmy, které je vyplácejí, se stanou atraktivnějšími. Uznal však také, že investoři budou pořád myslet na to, že akcie mohou výrazně stoupnout. "Není o čem diskutovat, pokud žijete ve společnosti, která v posledních 15 letech rostla tak dobře jako ta naše. A pak je tu ta naše technologická převaha nad zbytkem světa. Část výnosu tvořená růstem (akcií) bude větší než dividendová (část), a to i při této změně (daňové politiky)," řekl.

ZDRAVĚJŠÍ PROSTŘEDÍ
Investoři zřejmě ocení dividendy víc, až uvedená daň konečně zmizí. Dividendové výnosy tvořily v minulosti 40 až 50 procent celkového výnosu indexu S&P 500, a byly tak pro investory slušnou odměnou. Kdo si výhody dividend uvědomuje, bude na tom v dlouhodobém období lépe. Firmy, jež akcionářům slibují růst akcií spíše než dividendy, totiž často své slovo nedodrží, uvedl Michael Jones, investiční ředitel společnosti Clover Capital Management. "Firmy si obvykle příliš věří, pokud se týče schopnosti znovu investovat vlastní peníze...," řekl Jones. "V minulosti  v tomto ohledu neodvedly dobrou práci a zřejmě ji neodvedou ani v budoucnu." Zrušení daně z dividend by mohlo vést k tomu, že firmy nebudou mít chuť investovat zisky do své expanze tak jako dřív, kdy to někdy dělaly i špatně. Do amerického podnikového sektoru by tak mohla být zavedena určitá disciplína. "Kvůli příšerným investicím bylo rozházeno tolik peněz," řekl Chris Bonavico, manažer fondu Transamerica Premier Aggressive Growth. "Dividendy by zavedly do vedení firem disciplínu, takže tyto změny by celému prostředí velmi prospěly."

V současnosti jsou dividendy hubené. Průměrný dividendový výnos neboli dividenda jako procento z ceny akcie činí u firem zařazených do indexu S&P 500 pouze 1,74 procenta. V roce 1982, tedy v době útlumu trhu, dosahoval šesti procent. Dividenda však podle Bonavika ještě neznamená, že jde o skvělou akcii. Investoři musí nadále hledat finančně silné firmy, které jsou schopny zvednout cenu svých akcií i vyplatit dividendy. Ti, kteří se příliš zaměřují na dividendy, by si mohli spálit prsty, uvedl Bonavico. "První reakce je: 'Hej, běž koupit akcie tabákových firem, protože ty platí slušné dividendy'," řekl. "Po fundamentální stránce jsou však tyto firmy momentálně ve složité situaci a ceny jsou pod velkým tlakem. Pořád musíte investovat do firem, které jsou na tom fundamentálně dobře."

Přeložil: Filip Tošenovský; Editoval: Dušan Bučánek, 8.ledna 2003

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE