Fondy vyhlížejí lepší časy

29.09.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Za jasnou hvězdu posledních měsíců jsou dluhopisové fondy, které září i v září. Není se co divit, když na nich vidíme 12měsíční výkon přes 10 %.

Kdyby šel vývoj dál směrem minulého týdne, pak by čtvrtmiliarda týdně nebyla vůbec k zahození. Jako vždy však při bližším pohledu vidíme nějaké to „ale“. O největší příspěvek do součtu se totiž postaraly zajištěné fondy, které ovšem jen vyrovnávají předchozí odlivy z těch ukončovaných a za letošní rok jsou stále ještě skoro miliardu v minusu.

Za jasnou hvězdu posledních měsíců jsou dluhopisové fondy, které září i v září. Není se co divit, když na nich vidíme 12měsíční výkon přes 10 %, takový KBC Renta Czechrenta dokonce zhodnotil investici o 13,13 %. Jen nezbývá, než stále opakovat varování, že takový růst se opakovat nebude, protože pokles dlouhodobých úrokových sazeb již končí. Ceny právě těchto cenných papírů tedy vlastně už téměř nemají kam stoupat.


Dluhopisová bublina


Množí se proto varování před bublinou, která se na dluhopisech nafukuje, což by mohlo mít razantnější následky. Na druhé straně jsou však právě dluhopisy aktivem, které by nemělo být přehnaně citlivé na zlomové změny, takže i „vyfukování“ bubliny by se mohlo odehrát bez nějaké exploze.

Dostáváme se ale k zásadnější otázce, totiž, kam si to namíří volná (mnozí říkají přebytečná) likvidita z trhů. Zatím si medí na vyhánění cen do závratných výšin nejen dluhopisů, ale třeba i zlata, které překonalo 1300 dolarů za unci – to jen letos znamená +18 %. Že nic neroste do nebe, je sice kritický pohled, ale kam až mohou ceny vzrůst, nikdo nepoví. Tak jako s bublifukem se jen občas povede bublina pořádně velká, zatímco častěji jen taková ta obyčejná.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (38. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Kam si to asi zamíří volné peníze?


Takže vraťme se k otázce: kam si to asi zamíří volné peníze? Analytici HSBC Private Bank pokládají za jasné favority akcie rozvíjejících se trhů, které prý čeká boom již do konce roku. Z rally sice mají těžit především čínské cenné papíry, ale snad něco „zbude“ i na náš CEE region. Bylo by na čase, protože třeba ISČS Sporotrend tratí na roce 5 %, zatímco takový ISČS Global Stocks FF se natřásá na 10 % (a to ani nemluvit o 19 % ISČS Top Stocks).

Tabulka: Investice do fondů v ČR (38. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -163
dluhopisové 177
smíšené 37
akciové -18
zajištěné 215
Celkem 248

Zatím to moc oprimisticky nevypadá, protože ačkoli americké trhy netrpělivě oťukávají čtyřměsíční maxima, dokonce i DAX zvesela poskakuje kolem 6300 bodů, Praha spí s nepatrnými objemy jak Šípková Růženka. Jen nikdo neví, kdy si udělá chvilku a zaskočí nějaký ten princ. Návštěvu ale zcela jistě předem neohlásí, takže kdo nebude mít našpulené portfolio, vyjde s prázdnou.

 

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE