Fondy peněžního trhu jsou dobrou volbou

28.01.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


S předpokládaným oživením světových ekonomik se hodně investorů ptá, jestli má měnit svá rozhodnutí či nikoliv. Agresivní investoři strategie mění. A co konzervativní? Vyplatí se měnit strategii, přeskupit své investice a změnit rozhodnutí?

Na našem serveru máte totiž možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V oblasti investování Vám radí odborníci z partnerské firmy Böhm & Partner.

Otázka čtenáře je následující:

"Mám své finanční prostředky na Sporoinvestu. Chtěla bych je převést na ISČS Fond řízených výnosů - investiční horizont 5 let, částka 50 tis. Kč, případně přívklady během roku. Dále mám podílové listky IKS Plus Bondový, jaký je výhled pro dalších 3-5 let. Jsem konzervativní investor."

Odpověď:

"Pokud jste konzervativní investor, tak fondy peněžního trhu, které Sporoinvest a Fond řízených rizik představují, jsou vzhledem k nízkému riziku (ale k ní i přiměřené výnosnosti) investice vhodným produktem. Co se týká výhledu na 3-5 let, dá se předpokládat, že nastane ekonomické oživení a tím pádem vzrostou také úrokové sazby, což by mělo negativní dopad na cenu dluhopisů s delší dobou splatnosti (v portfoliích Vámi uvedených fondů jsou ale převážně krátkodobé a střednědobé instrumenty), samozřejmě nepříznivě se na cenách zejména korporátních dluhopisů projeví také růst akciových trhů. Fond řízených výnosů nabízí zajímavou kombinaci peněžních instrumentů a malé procento akcií. Ovšem tady bych viděl jisté úskalí, které může vzniknout vždy, když akciový trh zaznamená prudký výkyv směrem dolů a fond rozprodá akciové pozice se ztrátou i na úkor budoucích výnosů z dluhopisů za kalendářní rok. Pokud by se takováto situace opakovala častěji (a propad akciových trhů není v poslední době nic výjimečného), podílníci by třeba několik let nemuseli vydělat nic."

Měnit fond bez změny vlastního pohledu na investování se nevyplatí. Pokud přehodnotíte svůj vztak k investování a budete ochotni postupovat riziko větší, pak se změna fondu odrazí i ve zvýšeném výnosu.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE