DBG Eastern Europe uzavírá druhý fond rizikového kapitálu

31.01.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


DBG Eastern Europe II LP, druhý fond rizikového kapitálu spravovaný společností DBG Eastern Europe, získal v prvním kole svého uzavírání investiční kapitál v celkové výši 67 miliónů € (2,1 miliardy Kč). Druhé a závěrečné kolo proběhne do konce roku 2003. Cílem je dosáhnout celkové velikosti fondu 80 miliónů € (2,5 miliardy Kč).

DBG Eastern Europe II LP následuje vysoce úspěšný první fond DBG Osteuropa-Holding GmbH, který svým investorům vyplatil již téměř čtyřnásobek vloženého kapitálu. Prvního kola uzavírání DBG Eastern Europe II LP se zúčastnili všichni investoři předchozího fondu - Deutsche Bank, EBRD, Mitsubishi Corporation a DEG.

DBG Eastern Europe se zaměřuje na investice rizikového kapitálu ve střední a východní Evropě. Firma byla založena v roce 1996 s podporou německého správce rizikového kapitálu DBAG a působí prostřednictvím zavedené sítě svých kanceláří v Praze, Budapešti a Varšavě. Její čtyři vedoucí partneři budou ve spolupráci s DBAG i nadále pokračovat. Předsedou představenstva DBG Eastern Europe se stane Jaroslav Horák.

DBG Eastern Europe bude pokračovat ve své osvědčené strategii zaměřené na investice v rozsahu od 3 miliónů € (100 milionů Kč) do firem v pozdějších stádiích rozvoje. Cílem je financování expanze, manažerských odkupů firem a transakcí vedoucích ke konsolidaci odvětví. Nový fond bude primárně zaměřen na stejné země jako jeho předchůdce, tedy na Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko, navíc však rozšíří svůj záběr i na investice do firem v jihovýchodní Evropě a v Pobaltí.

Působení prvního fondu DBG v České republice je spojováno především s investicí do poskytovatele internetového připojení Czech On Line, jehož prodej Telekomu Austria v roce 2000 je považován za jednu z nejúspěšnějších transakcí rizikového kapitálu ve střední a východní Evropě. Fond také investoval do distributora a vydavatele počítačových her Bohemia interactive, nyní součást holdingu Cenega, který je aktivní i na Slovensku.

V Maďarsku DBG nedávno velmi úspěšně prodala svůj podíl v kamionovém dopravci Hungarocamion. V Polsku DBG zainvestovala distributora počítačových her IMG Group (dnes součást firmy Cenega), vydavatelství odborné literatury PWN a tiskárnu Print Polska.

Zdroj: Tisková zpráva DBG Eastern Europe

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE