Co vlastně jsou a k čemu slouží >burzovní indexy<

17.02.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Burzovní indexy jsou často citované a odbornou i laickou veřejností sledované. Co ale vlastně jsou? Jak se počítají? K čemu slouží? Pokud hledáte odpovědi na tyto jednoduché a základní otázky, jistě je najdete v následujícím článku.

Ten, kdo nechce vědět, jak se vyvíjejí kurzy jednotlivých akcií, ale celý trh, měl by věnovat pozornost burzovním indexům. Ke každé burze cenných papírů indexy neodmyslitelně patří. Jejich smyslem je znázornit pohyby cen mnoha akcií obchodovaných na dané burze do jediného čísla. Indexy nemusí být složeny pouze z nejvýznamnějších a nejobchodovanějších akcií té které burzy. Rozeznáváme například indexy oborové, které podávají informaci o vývoji akcií společností jednoho hospodářského odvětví. Existují také takzvané „all-share“- indexy zobrazující aktuální vývoj celého trhu. Hodnota takového indexu se počítá na základě kurzů všech na trhu emitovaných akcií. Pro vypovídací schopnost každého indexu je důležité, kolik akcií a jakou váhou zahrnuje.

K čemu burzovní indexy slouží:

  • Ukazatel vývoje na kapitálovém trhu
  • Měřítko pro srovnání zhodnocení alternativních investic
  • Vzor pro investiční portfolia (například indexové fondy či indexové certifikáty)
  • Báze pro termínové obchody (deriváty)
  • Nástroj ke zvýšení zájmu o kapitálové trhy
  • Instrument k podpoře likvidity a objemu obchodů na kapitálových trzích

Nejznámějším z indexů Burzy cenných papírů Praha je nepochybně index PX 50, který byl zaveden počátkem dubna 1994. Tím se stal také historicky nejstarším indikátorem vývoje pražské burzy. Index je složen z 50 cenných papírů společností. Mezi nimi nenajdeme investiční fondy ani společnosti, na jejichž majetek byl prohlášen konkurz či u kterých dochází k soudnímu vyrovnání pohledávek. Kompozice indexu (tzv. báze) je každoročně k 1. lednu a 1. červenci aktualizována. Aktualizace je zpravidla reakcí na zvýšení či snížení počtu emitovaných akcií nějaké akciové společnosti nebo následkem spojení, resp. splynutí některých akciových společností.

Do indexu jsou zařazeny pouze cenné papíry akciových společností s největšími tržními kapitalizacemi. Pod pojmem tržní kapitalizace se skrývá součin počtu emitovaných akcií jedné společnosti vynásobený aktuálním kurzem. Společnost, které chce být do indexu PX 50 zařazena, musí patřit mezi prvních 100 společností s největší tržní kapitalizací.  Navíc Burza cenných papírů zohledňuje při konstrukci indexu objem obchodů s jednotlivými akciemi. Do indexu PX 50 jsou vzaty pouze společnosti, jejichž akcie patří na pražské burze mezi 80 nejobchodovanějších. Při pohledu na počet emisí zařazených do indexu (50), se naskýtá otázka, proč se nevybere zrovna 50 nejobchodovanějších akcií či 50 akcií s největší tržní kapitalizací? Jednou z odpovědí je skutečnost, že je žádoucí, aby index komplexně pokrýval co nejvíce hospodářských odvětví.

K výpočtu indexu dochází od 9:30 do 16:00 hodin.  Jeho aktuální hodnota se mění každých 5 minut. V tomto intervalu můžete sledovat jeho změny i na našem serveru.

Aby obchodníci s cennými papíry získali přehled o celkovém vývoji akcií společností působících v jednom hospodářském odvětví, sestavují burzy speciální odvětvové indexy. Ani Burza cenných papírů nezůstala v tomto směru pozadu a v dubnu 1995 poprvé oficiálně publikovala první oborové indexy. Každý index se skládá alespoň ze tří akciových společností z odvětví:

Burzovní indexy nám pomůžou sledovat aktuální vývoj konkrétního trhu, nebo odvětví. Na venek pro veřejnost tak odrážejí celkovou náladu na kapitálových trzích. Sledujte proto on-line burzovní indexy!

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE