Ranní přehled: 06/01/11: CME, Orco

06.01.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Index PX: 1 243 bodů (-0,9 % d/d); objem: 2 194 mil. Kč

Komentář k trhu
Pražská burza včera prošla lehkou korekcí, když po dvou růstových seancích oslabila o 0,92 %. Podobně na tom byly i evropské trhy, které příliš nereflektovaly uspokojivá čísla indexu PMI služeb. Směr změnily až na základě vysokého počtu vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru v USA a silného indexu ISM ve službách taktéž z USA. Obchodování na BCPP se točilo opět kolem akcií NWR a ČEZu. ČEZ (+0,2 %, 821,7 Kč) těžil z pokračujícího zvýšeného zájmu institucionálních investorů, zatímco jeho konkurentům se příliš nedařilo a cena elektrické energie pokračovala v mírné korekci. NWR otevřelo na úterní úrovni (302 Kč), nicméně zhoršený sentiment v Evropě je stlačil na 292 Kč; až americká makrodata znamenala návrat na 297,3 Kč (-1,56 %). Větší zisky však odepsala Erste Bank, na níž se mohlo i lehce projevit oznámené propouštění zhruba 5 % zaměstnanců České spořitelny, které by mělo proběhnout v 1. čtvrtletí. Komerční banka sice získala zvýšené doporučení od Deutsche Bank (5 700 Kč), ztrácela však druhým dnem, tentokrát o 0,63 % na 4 392 Kč. Kromě ČEZu se v zeleném teritoriu udržela pouze Telefónica O2, která stagnovala na 384 Kč (+0,03 %).

CME: Neutrální/pozitivní (Analytik: Pavel Ryska)
Společnost CME včera oznámila spuštění nové televizní stanice Doma TV v Chorvatsku, jež zahájila vysílání 2.1. Hlavním televizním kanálem CME na chorvastském trhu je Nova TV s širokým záběrem na všechny skupiny diváků. Doma TV má naopak cílit na ženy ve věkové skupině 18-54 let a naplňuje tak strategii CME zvyšovat celkový tržní podíl diverzifikací mezi specializované kanály. Chorvatský trh patřil v r. 2010 mezi relativně výkonnější trhy CME (růst reklamních výdajů v zemi jsme odhadovali na 1 %), nicméně na tržbách CME se podle našich odhadů podílel jen 7 %. Zprávu proto hodnotíme jako neutrální až mírně pozitivní.

Orco: Neutrální (Analytik: Pavel Ryska)
Ředitel společnosti Orco Property Group Jean-François Ott byl v úterý večer propuštěn chorvatskou policií v Záhřebu. Chorvatská státní televize ve středu uvedla, že Ott byl vyslýchán jako svědek v kauze zpronevěry, ze které chorvatská policie viní šest zaměstanců komplexu Suncani Hvar, ve které je Orco majoritním vlastníkem. Pravděpodobně se tak nepotvrdí původní zprávy, že by zadržení Otta mohlo souviset se sporem, který Orco vede s chorvatským Privatizačním fondem právě o projekt Suncani Hvar. Stejně jako zpráva o zadržení ani tato aktualizace podle nás nemá vliv na fundamentální hodnotu akcií Orka.

V rozhovoru pro deník E15 Ott dále řekl, že očekává v roce 2011 kladný výsledek hospodaření a spuštění přibližně o 20 % více projektů než v minulém roce. Do budoucna společnost plánuje vydávat další dluhopisy jako jeden z hlavních nástrojů financování. Podle našeho názoru bude však pro společnost velmi obtížné opět získat důvěru investorů.


Autor článku

Atlantik FT  

Články ze sekce: INVESTICE