Novinka na trhu: chráněné fondy PARVEST

09.05.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


U Komise pro cenné papíry byly v minulých dnech zaregistrovány dva nové tzv. chráněné  fondy - Parvest Protected EURO a Parvest Proctected USA...

Dva nové podílové fondy ze třídy tzv. chráněných fondů PARVEST Protected EURO a PARVEST Protected USA začala v těchto dnech na tuzemském trhu distribuovat společnost PARVEST. Jedná se o novinku v nabídce podílových fondů PARVEST na českém trhu.

Chráněné fondy patří do skupiny fondů nabízejících konkrétní rizikově výnosový profil podobně jako fondy garantované a smíšené. “Díky investici do chráněných fondů se může investor účastnit růstu akciových trhů a zároveň je mu garantována neustálá ochrana, která není omezena pouze na datum splatnosti fondu jako u garantovaných fondů, ale naopak fond je naprosto likvidní,” řekl manažer prodejů podílových fondů PARVEST v ČR Jiří Musil.

Trh chráněných fondů je mladá, avšak dynamicky rozvíjející se část kolektivního investování. První chráněné fondy začaly vznikat před 5 lety. V současné době tento trh představuje 3,1 mld EUR. BNP Paribas sama v chráněných fondech spravuje aktiva v hodnotě 500 mil EUR. Populární se stávají hlavně v poslední době díky tříletému poklesu akciových trhů, velmi nízkých úrokových sazbách a vysoké volatilitě. Tyto faktory zatraktivňují chráněné fondy vůči jiným typům podílových fondů.

Neustálá ochrana je na roční bázi nastavována na 90% hodnoty fondu. Navíc v případě že hodnota fondu vzroste o 10 %, dochází opět k přenastavení ochranné úrovně fondu. Účast na akciovém trhu je aktivní a neutrálně je nastavena na 50%. Konkrétní výše se mění podle situace na trhu a dále podle rozdílu hodnoty fondu a chráněné úrovně. “Diky tomuto vnitřnímu mechanismu ochrany má fond tendenci stávat se spíše akciovým v případě růstu akciových trhů a na druhou stranu spíše peněžním v případě poklesu akciových trhů,” přiblížil Musil.

Fond PARVEST Protected Euro se tímto způsobem účastní růstu akciového indexu DJ Eurostoxx 50 a fond PARVEST Protected USA se účastní akciového indexu S&P 500.

... tisková zpráva investiční společnosti PARVEST

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE