ANALÝZA: Východoevropské banky asi opět přilákají investory

16.05.2003 | , Reuters
INVESTICE


Solidní výsledky za první kvartál by měly opět vzbudit zájem investorů o východoevropské banky po mnohaměsíčních investicích do akcií telekomunikačních a petrochemických firem, uvedli v úterý analytici.

Maďarská OTP a Komerční banka by mohly být podle analytiků největším lákadlem. OTP se podařilo zvýšit v prvním čtvrtletí čistý zisk o 42 procent, Komerční banka jej vylepšila o 12,5 procenta. Někteří ekonomové tvrdí, že do akcií chemických a telekomunikačních firem se investovalo už příliš. 
Polské banky si ale možná získají přízeň investorů později než jejich regionální konkurenti. Vysoké úrokové sazby v Polsku totiž přivedly řadu firem do konkursní správy nebo na pokraj likvidace, takže se tamním bankám zvýšil objem špatných půjček, podotkli analytici.  
Někteří z nich ale zastávají názor, že i polské banky už mají nejhorší za sebou. "Bankám se bude v příštích 12 měsících nadprůměrně dařit. Polsko je trochu problém, takže bude zaostávat," řekl Farid Khan, analytik Morgan Stanley. "Ve 12měsíčním časovém horizontu ale hodnota bank ve střední a východní Evropě stejně poroste," dodal. 

 Východní Evropa, jež by se měla v květnu příštího roku připojit k Evropské unii, odolala ekonomickému zpomalení západu. V České republice a řadě dalších zemí se totiž díky rekordně 
nízkým úrokovým sazbám zvýšil objem spotřebitelských úvěrů. 
Přední východoevropské banky, jejichž akcie jsou považovány za pevnou součást portfolií fondů, nemají na rozdíl od západních bank problémy s dodržováním pravidel o likviditě. Jejich kapitálová přiměřenost spolehlivě převyšuje vyžadovaných osm procent. 
Analytici uvedli, že dobrou předzvěstí je i snižování velikosti nákladů na jednotku zisku. Masivní zahraniční investice do informačních technologií a distribučních sítí již dohasínají. 
Údaje HSBC ukazují, že cena akcií pěti největších východoevropských bank s celkovou tržní kapitalizací 10,6 miliardy dolarů je v průměru 8,31krát vyšší než zisk na akcii, jejž by měly tyto banky dosáhnout v příštím roce. U západoevropských bank je to 10,3krát víc. 
Poměr tržní ceny akcie k její účetní hodnotě ovšem ukazuje, že OTP je v regionu nejdražším bankovním titulem. U ní je totiž tento ukazatel roven 2,45. S poměrem 1,85 následuje Komerční banka a u polské banky Pekao je ukazatel roven 1,79. Zhruba stejné poměry jsou však i u akcií západních bank. 
"Akcie bank jako OTP nejsou drahé, přestože poměr tržní ceny k účetní hodnotě je u nich téměř 2,5," řekl Jaroslav Krabec, manažer fondu ING Investment Management. "Akcie bank zřejmě letos nijak úžasně nevzrostou, ale já jsem na tituly jako OTP či Komerční banka trochu víc zatížený, protože věřím v jejich drobné bankovnictví."  

 Pekao, největší kotovaná banka v regionu, vykázala za první čtvrtletí 12procentní pokles čistého zisku. Reakce trhu byla ale menší, než si analytici mysleli. 
Konkurenční BPH-PBK analytiky minulý týden mile překvapila, když oznámila, že její čistý zisk se díky nižším oprávkám na rizikové půjčky téměř zdvojnásobil. "Zdá se, že nejhorší už je za námi. Naše finanční výsledky by měly být tento rok mnohem lepší díky nižším nákladům a oprávkám," řekl generální ředitel banky Jozef Wancer. 

(Autor: Radek Narovec, Přeložil: Filip Tošenovský, Reuters 13.5.2003)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE