Stříbro a energie přinesly investorům v březnu nejvíce peněz

08.04.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Nejzajímavějším sektorem byly v březnu energie. Ceny potlačily vzhůru informace o růstu globální spotřeby. Z drahých kovů bylo nejzajímavější stříbro, když jeho cena poskočila na 31letý rekord. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Volatilní vývoj byl zaznamenán v sektoru obilovin, protože trh s napětím očekával oficiální statistiky o osetí v USA. V sektoru potravin jsme se stali svědky mírného znehodnocení.

I pro komodity byla nejsledovanější události minulého měsíce katastrofa v Japonsku. Extrémně silné zemětřesení, vlna tsunami a následné problémy s únikem radiace v elektrárně Fukušima vyvolaly krátkodobé panické výprodeje na komoditních i finančních trzích. I když škody v Japonsku pravděpodobně přesáhnou 300 miliard dolarů, tak negativní dopad na světovou ekonomiku by měl být omezený. Pro komoditní trhy je důležitá informace o snaze centrálních bank bojovat s nadměrnou inflací. K rozvíjejícím se zemím, které utahují monetární politiku již několik měsíců, se chce přidat i Evropská centrální banka. Dražší peníze by mohly mírně omezit ekonomický růst i poptávku po surovinách.


Z drahých kovů se nejvíce dařilo zlatu a stříbru 


Mezi drahými kovy se dařilo zejména zlatu, které stanovilo nový historický rekord. Velmi silné bylo i stříbro. Jeho cena poskočila na nejvyšší úroveň od února 1980. Poptávka investorů je stále velmi vysoká, což potvrzuje i prognóza společnosti American Precious Metals Exchange, která je jedním z největších prodejců fyzického zlata v USA. APME očekává v tomto roce zdvojnásobení objemu prodejů drahých kovů, protože domácnosti hledají aktiva, která jsou schopna je uchránit před snižováním hodnoty papírových peněz. Platina a paládium byly mnohem slabší. Agentura IHS Automotive odhaduje, že kvůli japonskému výpadku by mohla globální produkce aut poklesnout v dubnu až o 600 000 kusů.

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.3.
ropa WTI +10 106,7 USD/barel
zlato +2 1439,9 USD/oz
měď -4 4,3 USD za libru
kukuřice -5 6,9 USD za bušl
pšenice -7
7,6 USD za bušl
káva Robusta +6
2528 USD za tunu
vepřové maso +17 103,88 US centu za libru

zdroj: CSI


Na trhu s ropou je stále nejsilnějším faktorem výpadek libyjské produkce


Mezinárodní vojska se zapojila do konfliktu a trhem se začínají šířit obavy z dlouhodobějšího zastavení dodávek ropy na trhy. Obavy investorů byly podpořeny i krvavými demonstracemi v Jemenu, což by mohlo destabilizovat celý Arabský poloostrov. Poptávka po ropě znatelně roste, protože se zvyšuje ekonomická aktivita ve vyspělých zemích. Trh práce v USA, největší světové ekonomice, se rychle zotavuje a v nejbližších měsících se předpokládá další zvýšení ochoty podniků přijímat nové pracovníky.


V první polovině března se obilninám a olejninám nedařilo


Koncem měsíce se však trhy stabilizovaly a v poslední březnový den nastalo vyražení vzhůru poté, co Ministerstvo zemědělství USA uveřejnilo prognózu jarního osetí. V případě kukuřice plánují zemědělci osít plochu 92,2 milionu akrů, což je přibližně o 5% více oproti minulému roku. Pokud se tak opravdu stane, tak se bude jednat o druhé největší osetí od roku 1944 (rekord byl dosažený v roce 2007). Plocha osetá pšenicí by se měla zvýšit o 8 procent na 58 milionů akrů. V případě bavlny hodlají farmáři osít plochu 12,6 milionu akrů, což je téměř o 15 procent více oproti minulému roku.


V sektoru potravin nastal velmi překvapující vývoj v případě kakaa


Jeho cena propadla z 3600 na 3000 USD za tunu. Pokles nezastavily ani informace o dalším zhoršení konfliktu na Pobřeží slonoviny a prodloužení zákazu vývozu komodity na dobu neurčitou. Podle posledních informací se zdá, že bývalý prezident Gbagbo začíná ztrácet pozici. Pokles ceny byl zaznamenán i v případě kávy Arabiky (Robusta naopak zhodnotila) a cukru, protože se očekává růst produkce v Brazílii a jihovýchodní Asii.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


V dubnu očekáváme stagnaci, případně mírný růst cen základních surovin. Nejsilnější by měl být i nadále sektor energií a mírné zhodnocení je možné i v případě obilnin a olejnin. V případě drahých kovů věříme zejména stříbru. Další pokles ceny je možný v případě kávy a cukru.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE