Akciové fondy hurá nahoru!

13.06.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


A je to tady! Nejen český, ale i Americký, Japonský i Německý trh jdou konečně nahoru. Je to opravdu tak? Můžeme se spolehnout, že došlo konečně k očekávané změně trendu? Když se podíváme na výkonnost fondů...

...sdružených v Asociaci pro kapitálový trh (AKAT) zjistíme, že by tomu tak opravdu mohlo být. AKAT sdružuje fondy zahraniční, tedy registrované v některé cizí zemi (většinou Irsko, Lucembursko,...). Tyto fondy investují peníze podílníků většinou do zahraničních cenných papírů.

Když se zaměříme na výkonnost akciových fondů za poslední měsíc vidíme, že u většiny dochází k výraznému procentnímu růstu. Největší pak u fondů správce FRANKLIN TEMPLETON INVESTFUNDS.

Růst fondů signalizuje růst akcií v portfoliu fondu obsažených! Jinými slovy. Když roste podílový fond jako celek, musí převažovat akcie, jejichž hodnota se ve sledovaném období zvýšila. Pokud měříme výkonnost všech akcií, obvykle měřenou tržním indexem, pak skutečně vidíme nastartované dobré trendy. Index S&P 500 roste až na malé korekce prakticky neustále od poloviny března (z hodnoty přibližně 800 bodů na 1000), index Dow Jones Industrial Average stejně tak (z 1330 na 1660 bodů).

Vyspělé kapitálové trhy a vývoj na nich ovlivňuje velké množství informací. Od makroekonomických, firemních až po světové politické zprávy a v neposlední řadě i vývoj počasí. Rychlý konec války v Iráku, stabilizace cen ropy, lepší čísla o vývoji nezaměstnaných v USA a především dobré zprávy od jednotlivých firem (potvrzení výhledů, dobré kvartální hospodářské výsledky). To všechno jsou zprávy, které mají na obrat trendu k lepšímu podstatný vliv.

Od jednotlivých akcií přes akciové indexy je jen malý krůček k akciovým podílovým fondům. Pro drobného investora jsou fondy dobrou volbou a spolehlivou investicí. Je jen malé riziko "vytunelování" fondu (u renomovaných správců je takové riziko prakticky nulové) a tak investor postupuje pouze riziko tržní, tedy že portfolio manažer nezvolil vhodnou investiční strategii a svěřené prostředky investoval do nevhodných akcií nebo jiných cenných papírů. Tedy takových, které v průběhu času hodnotu zttrácejí. Takovou situaci můžeme sledovat u fondu Pioneer Trust, kde se ani renomovaný správce a zkušení portfolio manažeři neubránili špatné investici. Tak se hodnota podílového listu propadá a propadá. Za poslední 3 roky (podle informací na www stránkách společnosti) je kumulativní ztráta úctyhodných 49,04% a růst od začátku letošního roku (tedy v době, kdy světové trhy rostou výrazným tempem) pouhých 1,29%. (viz. graf)

Graf vývoje podílováho listu Pioneer Trust
(zdroj: www.pioneer.cz)

Při investování není možné riziko obejít. Je možné ho minimalizovat, nebo se alespoň o toto snažit. Výnosy minulé ale nikdy nejsou zárukou pro budoucnost. Ani samotné dobré jméno správce není zárukou. Co se týče ale výhledu do budoucna, domnívám se, že už je možné (vzhledem k výše popsanému) budoucnost vidět optimističtěji a investic se rozhodně nebát. Známá poučka "kdo nic nedělá, nic nepokazí" zde není na místě.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE