Fondy úpí v odlivu, ale drží

17.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


V dlouhodobém pohledu se majetek Čechů ve fondech ze svého maxima z jara 2008 ve výši kolem 300 miliard snížil pod 250 miliard korun.

Čtvrtletní statistika asociace AKAT ukázala, že ani letošní čtvrtletí prakticky změny nepřineslo, když objem majetku korigoval jen o 1,4 miliardy korun, což odpovídá pouhým 0,57 %.

Opět však se na tom podepsaly fondy peněžního trhu, které přišly o dalších více než 3,5 miliard korun. Naopak aktiva u ostatních typů fondů zaznamenala nárůst v tomto pořadí: akciové fondy, zajištěné fondy, fondy fondů, smíšené fondy, dluhopisové a nemovitostní fondů.

Protože je už téměř půle května, můžeme dodat, že ani poslední týdny z těchto trendů „neuhnuly“ – snad se jen i zajištěné fondy dostaly pod větší tlak odlivu, způsobeného ovšem ukončováním některých z jejich úspěšných žní před pěti lety.


Za vše mohou peněžáky


Nakolik se na celkovém fondbyznysu podepisují fondy peněžního trhu, vidíme nejlépe při ohlédnutí: vlastně již tři roky se potýká s obřím odlivem peněz z nich – ještě v pololetí roku 2008 měly skoro 108 miliard korun, zatímco nyní jen málo přes 63 miliard korun. O to lépe se tak může (musí) dařit těm ostatním.

V dlouhodobém pohledu se tak majetek Čechů ve fondech ze svého maxima z jara 2008 ve výši kolem 300 miliard sice snížil pod 250 miliard korun, ale z toho právě 45 miliard odešlo z fondů peněžního trhu. Navíc o dalších 10 miliard (z 66 na 56 mld. Kč) méně mají zajištěné fondy, takže vlastně ty ostatní – skutečné investice – nejenže v oblibě neklesly, ale dokonce rostou.

Celkem ovšem stagnace již trvá celý rok, protože se celkový objem majetku ve fondech příliš nezměnil a drobný pokles jde na konto ochlazení, k němuž došlo již počátkem minulého roku. Nu a meziroční změny jednotlivých typů fondů, takže zároveň i stále probíhající trendy krásně charakterizuje graf.

Graf: Meziroční změna majetku fondů (mld. Kč)

Meziroční změna majetku fondů (mld. Kč)


Změna skladby již výrazná


Zmíněné pohyby a trendy posledních let podstatně mění celkovou strukturu fondových investic u nás a můžeme spokojeně konstatovat, že žádoucím směrem alespoň trochu blíž běžné skladbě investic ve vyspělých zemích.

Konkrétně jde o již zmíněný pokles váhy fondů peněžního trhu, která se ještě koncem roku 2006 blížila 40% podílu na celkovém majetku. Nyní se jejich podíl blíží 25 % a signalizuje další trend snižování. K celkovému pohledu snad jen metodická poznámka, že fondy fondů jsou téměř všechny prakticky svou investiční strategií smíšené fondy, což de facto platí i o nemovitostních fondech.

Takže mixy s takto souhrnným podílem 21 % sice na stupni vítězů zatím obsazují bronzové 3. místo, ale (s trendem dalšího poklesu podílu peněžáků i zajištěných fondů) budeme moci zanedlouho zřejmě zlatou medailí ověnčit právě kategorii smíšených fondů.


Za vše může distribuce


Z informací AKAT také zjistíme, že jen pětice největších producentů podílových fondů v České republice (skupina ČSOB 75,5 mld. Kč, skupina ČS 72,9 mld. Kč, skupina KB 31,6 mld. Kč, skupina ING 16,3 mld. Kč a UnicreditGroup 13 mld. Kč) dají dohromady 210 miliard, tedy přes 80 % celého fondbyznysu. Taky pochopitelně dominují v distribuci, takže když dnes klientům hlava nehlava prodávají hlavně jednorázové životní pojištění – za čtvrtletí skoro za 9 miliard korun – fondy vlastně churaví.

I proto můžeme pogratulovat firmě Partners, že po založení investiční společnosti již začala nabízet své vlastní fondy řady Universe.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE