Fio zveřejňuje výsledky doporučení svých makléřů

04.07.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Fio, burzovní společnost, a.s. nabízí investorské veřejnosti možnost podívat se „pod pokličku“ svým makléřům a otestovat jejich schopnosti. K tomuto účelu poslouží nově zřízené stránky, obsahující detailní informace o skladbě a operacích prováděných v portfoliu PortFio, které je  spravováno na základě doporučení makléřů Fio. Všechny operace provedené v tomto portfoliu se i s příslušným komentářem okamžitě zobrazují  na webových stránkách. 

Zřízení těchto specializovaných stránek souvisí s probíhající změnou charakteru zpravodajství Fio, které se jednoznačně soustřeďuje na konkrétní investiční doporučení. PortFio má návaznost především na zpravodajský servis poskytovaný dlouho – a střednědobým investorům. V budoucnu je připravován obdobný projekt zaměřený spíše na krátkodobé investory. V rámci tohoto projektu budou předem publikovány informace o záměru provést krátkodobou spekulaci a následně bude zveřejňováno hodnocení její úspěšnosti. 

PortFio má zvýšit důvěryhodnost akciových trhů a makléřů
Investování do akcií není v ČR příliš rozšířeno. Důvodem je jak nízká důvěra v akcie a akciové trhy, tak i špatné zkušenosti s makléři a makléřskými firmami. Makléřům je zazlíváno především halasné zdůrazňování správných předpovědí a naopak decentní mlčení o předpovědích, které nevyšly. Navíc správnost rad makléřů si lze jen velmi pracně a těžko ověřovat. Fio to však svým makléřům ztížilo a jejich rady a doporučení jsou poměřovány tím nejprůhlednějším měřítkem – ziskem či ztrátou. Sledováním výnosu portfolia a vývoje kurzu akcií v něm zařazených si tak lze velmi jednoduše ověřit, jak se jednotlivá doporučení vyplatila a jestli představují akciové trhy skutečnou investiční příležitost. 

Podmínky jako běžní klienti
Makléři pro tento účel dostali do správy 1 milion korun a jediný úkol: vydělat co nejvíce.

Pravidla pro správu tohoto portfolia jsou jednoduchá a jasná. Makléři nesmí do PortFia zařazovat žádné cenné papíry, jejichž nákup sami nedoporučili prostřednictvím každý týden zveřejňovaného BuyListu nebo prostřednictvím zpravodajství na webových stránkách společnosti Fio. V každém případě pak jednotlivé investice nejsou prováděny na denní bázi, ale v horizontu týdnů, respektive měsíců.

Druhé pravidlo pak stanoví, že při správě tohoto portfolia mají makléři stejné podmínky jako naši klienti. To v praxi znamená stejné zpoplatnění jednotlivých transakcí, stejnou možnost využívat související a doplňkové služby atd.
Stejně jako naši klienti provádějí též makléři veškeré operace spojené se správou PortFia výhradně prostřednictvím on-line aplikace e-Broker.

Začátečníci si díky těmto informacím na stánkách PortFio mohou zodpovědět na otázku, zda má či nemá smysl investovat do akcií, zkušenější investoři mohou porovnat své schopnosti se schopnostmi makléřů.

Jak se makléřům zatím daří?
V tuto chvíli se PortFiu podařilo vydělat od nového roku cca. 17% tedy cca. 170.000 Kč. Prostředky z portfolia makléři investovali ve všech třech zemích, kde je možno investovat prostřednictvím Fio – tedy v ČR, USA s SRN. Mezi největší investice do jednotlivých cenných papírů patří v krátké historii PortFia pozice v akciích společností ČEZ a Český Telecom, významnou dlouhodobou pozici pak tvoří akcie Deutsche Telekom a amerického Philip Morris (Altria Group). Ostatní tituly svým objemem oscilují na úrovni 100tis. Kč. Žádná investice do jednotlivého titulu svým objemem nepřekročila hodnotu 250 tis. Kč. V současnosti představují dvě objemově největší investice mezi českými tituly akcie společností ČEZ a Komerční Banka, v zahraničí pak v Deutsche Telekom a UnumProvident.

Prozatím největšího absolutního zhodnocení bylo dosaženo na titulech Icos Corp. a Český Telekom (zhruba 25 tis. Kč). Největší procentní růst ohodnocení jednotlivého titulu byl zaznamenán u společností Icos Corp. a Edison Int.

Podle Jana Korba, vedoucího makléře, je PortFio spravováno jako střednědobá investice, přičemž jsou do něj zařazovány výhradně tituly s vysokou likviditou, spíše ziskového charakteru, nebo alespoň s očekáváním ziskového vývoje.

Korb k tomu dodává, že v rámci řízení PortFia byly do konce uplynulého měsíce června realizovány ziskové pozice s cílem snížit procento prostředků v dlouhých pozicí pro následující dva až tři měsíce, kdy lze očekávat spíše mírné oslabení, případně stagnaci akciových trhů.

Naopak v průběhu tohoto časového úseku bude podle Korba docházet k dalšímu navyšování pozic v souladu s aktuálním vývojem jednotlivých trhů. V této souvislosti bude větší objem prostředků umisťován pravděpodobně v ČR v souvislosti s očekávaným příznivějším vývojem oproti zahraničním trhům.

... tisková zpráva FIO, burzovní společnost,a.s.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE