Investiční zprostředkovatelé cenných papírů musí mít osvědčení

15.07.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Od 13. července 2003 musí mít všechny osoby, které přijímají a předávají pokyny týkající se investičních instrumentů, tedy většinou distributoři podílových listů, akcií a dluhopisů, osvědčení od Komise pro cenné papíry...

Dosud Komise vydala osvědčení 1500 osobám a registruje dalších asi 700 žádostí. Zprostředkovatelé, jež do tohoto termínu osvědčení nezískali, nesmí ve své činnosti pokračovat. Komise doporučuje investorům, aby zprostředkovatele žádali o předložení osvědčení o registraci.

Registrovaný zprostředkovatel je oprávněn pouze přijímat a předávat pokyny týkající se investičních instrumentů, nesmí přijímat peněžní prostředky nebo cenné papíry. Pokyny pak může předávat pouze investiční společnosti, investičnímu fondu, bance, obchodníkovi s cennými papíry nebo jiné osobě s osvědčením o registraci. Dosud byly registrované subjekty oprávněny svou činnost provádět i prostřednictvím nezávislých osob, s nimiž uzavřely například smlouvu o obchodním zastoupení. Nyní mohou pokyny předávat pouze za pomoci vlastních zaměstnanců, případně dalších osob s osvědčením o registraci vydaným Komisí.

Cílem této změny je zajistit, aby investiční služby byly poskytovány s odbornou péčí a pouze osobami, které k tomu mají alespoň základní kvalifikační předpoklady. Předpokladem udělení registrace je totiž mj. dobrá pověst žadatele, ukončené středoškolské vzdělání a přiměřené znalosti a zkušenosti s kapitálovým trhem. Registrovaná osoba je rovněž povinna dodržovat pravidla jednání se zákazníky stanovená zákonem o cenných papírech a vést evidenci o přijatých a předaných pokynech.

...tiskové zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE