Miliardy sem, miliardy tam. Ale co výnosy?

18.08.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Vždy, když se v agenturách objeví informace o miliardách peněz v podílových fondech, jásáme. To je bezvadné, říkáme si. Spousty nových peněz posilují důvěru v kolektivní investování. Jak to ale ve skutečnosti s těmi miliardami je?

V tomto článku minulý týden jste se dozvěděli, že majetek ve správě, neboli asset management za poslední rok vykázal nárůst o 42% na celkových 155,846 mld. Kč. Dnes se blíže podíváme, jak to bylo za posledních měsíců s majetkem investovaným do podílových fondů investičních společností sdružených v UNIS (domácí fondy) a AKAT (zahraniční fondy).

Za druhé čtvrtletí "přiteklo" do zahraničních fondů 4,28 mld. peněz, do fondů domácích 4,9 mld. U zahraničních je to nárůst o téměř 13%, u domácích "pouhých" 4,5%. Celkem tak UNIS a AKAT obhospodařuje majetek ve výši 152 mld. korun. To jsou velmi slušné nárůsty. Většinu lze přisuzovat mnohokrát potvrzené skutečnosti rušení termínových vkladů a přesuny peněz k výnosnějším fondům.

Většina klientů to ale se změnou investičního myšlení nemyslí až tak vážně. Dokazuje to struktura vkladů (viz graf). 47% prostředků míří do fondů peněžního trhu (to jsou fondy, které jsou svým nízkým rizikem i výnosem blízké termínovým vkladům bank), 26% do fondů dluhopisových (výnosy byly v minulých letech poměrně slušné, ale jejich doba pomalu ale jistě končí), 19% smíšené a pouhých 5% všech peněz je fondech akciových! To je neuvěřitelně směšné číslo. Doplňkové fondy zajištěné a fondy fondů mají 2, resp. 1% všech peněz.

 
Graf: Rozložení financí mezi jednotlivé tipy fondů

Z této struktury rozložení vkladů můžeme sestavit profil typického českého investora:

  • bojácný
  • nerozhodný
  • nepřipravený riskovat
  • neochoten riskovat
  • ustrašený
  • odmítající výnos nad 3%

Na našem trhu bylo ke konci pololetí pro české investory připraveno celkem 778 možností, kam prostředky investovat. 697 fondů zahraničních (registrovaných v jiné zemi než ČR) a 81 fondů domácích (řídících se zákony ČR). Tento nepoměr je dán především legislativním prostředím. Pro investiční společnost je daňově mnohem výhodnější zaregistrovat fond v daňově přívětivější zemi (Irsko, Lucembursko), než v ČR. Zde by možná patřila otázka: Proč nevytvořit takové prostředí, aby se investiční společnosti registrovaly u nás?

Jednička na trhu
Jedničkou na trhu co do objemu spravovaných prostředků je jednoznačně ČSOB (a to i ve správě fondů, tak i v asset managementu). Další "medailové" příčky obsadili ING a HVB. Více v následující tabulce.

Zprostředkovatel

Objem spravovaných prostředků

ABN AMRO AM

1,51

 mld. Kč

CONSEQ Finance

1,50

 mld. Kč

Česká spořitelna

2,51

 mld. Kč

ČSOB

17,01

 mld. Kč

HSBC

0,29

 mld. Kč

HVB

3,93

 mld. Kč

ING

7,00

 mld. Kč

Parvest

0,46

 mld. Kč

Pioneer

0,93

 mld. Kč

Raiffesenbank

0,85

 mld. Kč

ostatní

1,50

 mld. Kč

Tabulka: Rozložení vkladů podílníků podle zprostředkovatelů

Závěr
Kolektivní investování je velice populární a investiční zprostředkovatelé si blahem mnou ruce. A to hned dvakrát. Protože většina z nich je zároveň bankou, nepřijdou tak o vybrané peníze z termínovaných vkladů. Ty totiž v zápětí přitečou do rodin fondů. Daleko zajímavější je to s výnosy fondů. Zde už portfolio manažeři tolik radosti ani klientům ani svým nadřízeným nedělají. Jak je to s aktuálním výnosem a který fond je zaručeně "ten nejlepší" musíte zvážit sami. Možná vám pomůže naše speciální příloha investice.finance.cz/zacinajici-investor/principy-obchodovani/subjekty-kapitaloveho-trhu. Vyberte si fond a sledujte jeho historickou, krátkodobou i aktuální výkonnost.


Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE