Oceňování akcií dostalo nová pravidla

19.08.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Komise pro cenné papíry uveřejnila konečnou verzi materiálu Znalecké posudky pro účely povinných nabídek převzetí a veřejných návrhů smlouvy o koupi akcií (tzv. povinné odkupy). Jeho účelem je popis základních standardů znaleckých posudků při oceňování akcií.

"Komise očekává, že tento dokument výrazně přispěje ke zvýšení kvality předkládaných znaleckých posudků," říká Milan Šimáček, člen prezidia Komise a dodává: "Pomůže nejen k urychlení schvalování povinných odkupů a ke zvýšení průhlednosti postupu při stanovení kupní ceny v povinných odkupech, ale významně též přispěje ke zvýšení ochrany drobných akcionářů." Materiál by rovněž měl předcházet neshodám mezi Komisí a znalci ohledně dostatečnosti údajů a správnosti postupů obsažených ve znaleckém posudku.

Účelem materiálu, který je k dispozici na webových stránkách Komise, je především shrnutí a popis základních standardů znaleckého posudku předkládaného Komisi v souvislosti s povinnými odkupy. Metodika vymezuje hlavní zásady, které by měl znalec při zpracování takového posudku dodržovat. Obsahuje také definice některých pojmů, které se vyskytují ve spojení s povinnými odkupy. V první příloze jsou uvedeny obsahové náležitosti znaleckého posudku s ohledem na různé metody ocenění a druhou přílohu tvoří výčet často se opakujících konkrétních problémů při oceňování cenných papírů, který vychází ze zkušeností Komise při rozhodování o povinných odkupech.

Odborným garantem této metodiky je přední odborník na problematiku oceňování podniku prof. Ing. Miloš Mařík, CSc., vedoucí katedry financí a oceňování podniku VŠE Praha. Východiskem pro tvorbu materiálu jsou Mezinárodní a Evropské oceňovací standardy. Tento materiál byl v průběhu února tohoto roku předložen k veřejné diskusi také odborné veřejnosti.

...tisková zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE