Komise nekontroluje finanční poradce

04.09.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Komise pro cenné papíry zaznamenala nepřesné informace ohledně dozorování osob nabízejících finanční poradenství. Podle těchto zpráv Komise dohlíží i na činnost těchto osob. Komise však vydává registrace pouze osobám, které...

...distribuují podílové listy, akcie a dluhopisy (tzv.investiční zprostředkovatelé). Tato registrace se však nevztahuje na finanční poradce, které Komise nedozoruje, tzn. nijak nemůže posuzovat jejich odbornou způsobilost pro poskytování poradenství v oblasti investování. Komise upozorňuje, že samotné osvědčení o registraci investičního zprostředkovatele negarantuje kvalitativní úroveň jím poskytovaného finančního poradenství.

Investiční zprostředkovatelé musí mít osvědčení od Komise od 13. července 2003. Na základě tohoto osvědčení smí pouze přijímat a předávat pokyny týkající se uvedených investičních instrumentů. Při posuzování žádosti o registraci Komise zkoumá kvalifikační, technické a organizační kriteria pro přijímání a předávání pokynů na nákup či prodej některého z investičních cenných papírů. Ostatní služby poskytované osobou s registrací, např. investiční poradenství, prodej pojistných produktů apod., jsou vykonávány na základě živnostenského případně jiného oprávnění a Komise proto neposuzuje předpoklady osob k této činnosti.

"Obvyklou zahraniční praxí je regulace investičního poradenství, včetně nabízení  pojišťovacích produktů či stavebního spoření," říká předseda Komise František Jakub: "Do budoucna Komise považuje za žádoucí, aby právě investičníí poradci splňovali minimální kvalifikační předpoklady k této činnosti." Změnu legislativy, která by zahrnula poskytovatele finančního poradenství mezi dozorované subjekty, by mohl přinést nyní připravovaný zákon o podnikání na kapitálovém trhu. Komise by též uvítala zapojení profesních organizací do procesu definování a sledování předpokladů pro výkon této činnosti.

...Tisková zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE