Fio nabízí výdělek i při propadu akcií

04.09.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Finanční skupina Fio zpřístupnila od 1.8.2003 svým klientům možnost provádět na amerických trzích shortové obchody. Podle Jana Franeka, tiskového mluvčího společnosti, se tímto krokem podařilo otevřít novou dimenzi obchodování, která je zajímavá zejména pro klienty specializující se na krátkodobé obchodování.

Princip shortových obchodů, nazývaných též "prodeje na krátko", spočívá v tom, že klient prodává akcie, které nevlastní, aby je pak následně nakoupil. Zisk je vytvářen tak, že klient nakupuje akcie za nižší cenu, než za jakou je před tím prodal. Prostřednictvím Finanční skupiny Fio je pak zajištěna pro klienta půjčka těchto cenných papírů.

Za provedení shortového obchodu klienti zaplatí stejné poplatky, jako za normální prodejní pokyny. Za zapůjčení cenných papírů klient zaplatí úrok, který je denně počítán z aktuální hodnoty krátké pozice. Prostředky získané prodejem na krátko však může použít na nákup jiných cenných papírů. Pokud klient zároveň čerpá úvěr na nákup cenných papírů, prostředky z prodeje na krátko se použijí na splacení úvěru na nákup cenných papírů, takže se celkově nezvýší placené úroky. Komfort při provádění shortových obchodů je u klientů Fio ještě zvýšen tím, že tyto obchody lze provádět prostřednictvím internetové aplikace e-Broker.

"Shorty" představují prostor pro dosahování mimořádných zisků, zároveň je však s nimi spojeno riziko vyšší ztráty. Zatímco při běžných obchodech může spekulant prodělat maximálně částku odpovídající jeho investici, při provádění shortových obchodů může jeho ztráta teoreticky dosahovat až násobků této částky. Shortové obchody jsou tak podle tiskového mluvčího Franeka vhodné zejména pro investory, kteří už mají s akciovými trhy větší zkušenosti.

Franek k tomu dodává, že na světových trzích jsou mezi aktivními obchodníky tyto obchody velmi oblíbeny a také u nás projevují klienti o tento typ služby značný zájem.

...Tisková zpráva Fio

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE