Připojte se na růstovou vlnu domácích akcií!

08.09.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


V době silného a trvalého růstu cen akcí obchodovaných na Burze cenných papírů Praha je dobré si připomenout pár základních informací a pravidel. Chcete se podílet na růstu o desítky procent ročně? Čtěte následující článek!

Připravili jsme pro vás pár dobrých rad, které vám můžou pomoci při rozhodování kam investovat své finance. Ale hlavně KDY investovat. Na otázku KDY je jen jedna možná odpověď: IHNED. Podívejte se na historický vývoj TOP českých akcií a ihned pochopíte, proč doporučujeme kupovat ihned. Od osudného 11.září 2001 se české akcie pohybují (s mírnými výkyvy) na růstové vlně. Proč se tedy nepřipojit?

Zde jsou naše dobré rady. Pamatujte ale na následující: Rozhodnutí je vždy jen a jen na VÁS!

Do akcií vkládejte jen ten díl finančních prostředků, o kterém jistě víte, že jím nebudete muset v příštích 4-5 letech disponovat. Nouzové prodeje akcií z důvodu nedostatku peněz na nákup toho či onoho se nevyplácejí. Přicházejí na řadu naschvál v době, kdy kurzy akcií nedosahují svého maxima.

Zvolte správný čas pro nákup i prodej akcií. Samozřejmě, že je utopií čekat na úplně nejvyšší možný kurz a pak prodávat, resp. spoléhat na to, že ceny akcií ještě více klesnou a vy koupíte za minimální kurz. Pokud docílíte solidního zisku, bez obav se akcií zbavte. Realizujte své zisky. Jen tak se dostanete k penězům. Pozor! Čím déle budete akcie držet, tím menší má toto doporučení váhu. Vězte, že načasování nákupu a prodeje hraje velmi malou roli v tom, jakého výnosu v dlouhém období docílíte. Stejně nepatrný vliv na vaše zisky má výběr jednotlivých akcií. Naopak velký význam pro výnosnost celého akciového portfolia má rozdělení investice na jednotlivé investiční instrumenty, trhy a odvětví.

Komunikujte se svým makléřem. Je to bezesporu odborník na slovo vzatý s řadou znalostí a zkušeností, které může využít ve váš prospěch. Makléř (případně investiční poradce) zohlední vaši individuální finanční situaci, váš postoj k riziku, vaše cíle a doporučí vám, kam investovat. Zůstane opravdu jen u doporučení. Rozhodnutí, zda koupit či prodat zůstává zcela na vás.

Myslete i vy! Není na škodu zamýšlet se nad vývojem akcií, nad možnými riziky, nad potenciálními šancemi. Své domněnky a myšlenky se nebojte makléři sdělit. Konstruktivní diskuse s odborníkem povede k zajímavým závěrům.

Ujistěte se, že společnost, jejíž akcie chcete nakupovat, dosahuje a bude dosahovat zisků. Kromě dlouhodobých hospodářských výsledků zohledněte kvalitu managementu firmy. Nejlépe se asi můžete informovat z výročních zpráv, které akciové společnosti každoročně vydávají. Navíc sledujte i aktuální zpravodajství v tisku a jiných médiích. Na www.finance.cz máte k dispozici zdarma a bez nutnosti registrace zpravodajství agentury Reuters v reálném čase!

Zmírněte riziko ztrát z obchodů s akciemi. Nakupujte cenné papíry různých společností, z různých zemí a různých odvětví. Každé firmě se ve stejném období nemusí dařit stejně. Úspěch některé silně závisí na vývoji devizových kurzů, dobré hospodaření jiné společnosti je spojeno s razantním poklesem úrokových sazeb. Nesázete nikdy na jednoho koně!

Pojďme se ale podívat na druhý extrém. Mnoho akcií ve vašem portfoliu nemusí dělat dobrotu. Hrozí vám ztráta přehledu o vývoji kurzů, o dění v akciových společnostech. Neinformovanost může vyústit ve ztráty na hodnotě portfolia. Informace se na akciových trzích šíří okamžitě. Prakticky ihned po zveřejnění jsou zahrnuty do ceny akcií. Jiný pohled dokonce říká, že informace je v okamžiku zveřejnění v ceně již zahrnuta. Na takových trzích je složité (prakticky zřejmě nemožné) využívat tipy na nákup jednotlivých akcií.

Nikdy nesázejte na jednoho koně! Je velmi nepravděpodobné, že se vám povede nalézt (byť za pomoci rad odborníků či speciálního softwaru) tu nejvýnosnější akcii. Jestliže zařadíte do portfolia více akcií, budete méně ztrácet (nebo vůbec ne!), pokud se kurz jednoho titulu propadne.

Pozor! Nakupujte jen tolik cenných papírů, kolik jste schopni "uhlídat". Při počtu cenných papírů okolo 10 můžete mít starosti se sledováním dat a informací. Jako optimum je doporučováno někdy 6 - 8 akcií, někdy 8 - 10.

Portfolio by se nemělo sestávat jen z akcií. Akcie jsou sice dlouhodobě velmi výnosnou investicí (viz údaje z USA, SRN či Evropy), krátkodobě ovšem jejich kurzy podléhají výkyvům. Vždy se hodí mít po ruce včas a rychle nějaké volné peněžní prostředky. Zejména je to aktuální, pokud kurzy poklesnou na mez atraktivní pro nákupy. Jako vhodný doplněk k umístění finančních prostředků do akcií považujeme investiční fondy peněžního trhu či zaměřené převážně na dluhopisy.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE