Sloučené fondy ČSOB chtějí dále posilovat pozici

11.09.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Nově vytvořený fond, ČSOB akciový mix, s jehož podílovými listy se poprvé začalo obchodovat 1. září, má ambice stát se jedním z nejvýznamnějších subjektů na tuzemském trhu s podílovými listy. Pomoci by mu k tomu mělo nejen...

...dočasné snížení vstupního poplatku o jeden procentní bod na rovná dvě procenta, které platí do konce roku 2003, ale především jedinečnost plného zajištění měnového rizika souvisejícího s možným posílením kurzu české koruny. Díky této strategii fondu se mohou investoři plně soustředit na vývoj akciového trhu a nemusí se ohlížet na nebezpečí posilování koruny. V současnosti je ČSOB akciový mix třetím největší akciovým fondem na českém trhu.

ČSOB akciový mix vznikl sloučením pěti menších fondů pod správou ČSOB Investiční společnosti a První investiční společnosti. Obdobně vznikl i jiný velký fond, ČSOB Bond mix, se kterým se začalo obchodovat již 18. srpna. Ten je nyní s objemem kapitálu 2,3 miliardy Kč čtvrtým největším dluhopisovým fondem na domácím trhu.

Důvodem sloučení obou fondů bylo zejména zvýšení efektivity jejich správy, která se odráží ve větší diverzifikaci portfolia a minimalizaci investičního rizika. "Ukazuje se, že zájem podílníků o oba fondy odráží současný stav na trhu a samotné sloučení na něj nemělo přímý vliv," hodnotí úvodní obchodní dny Josef Beneš, generální ředitel společnosti ČSOB Asset management, do jejíž skupiny obě investiční společnosti patří. "Věříme, že pozitivní vývoj na kapitálových trzích a zajištění proti riziku posílení koruny přivede především do ČSOB akciového mixu další nové podílníky, " dodal Beneš.

Podle investiční strategie je ČSOB akciový mix zaměřený na zahraniční akciové trhy, kam směruje 80 % svých aktiv. Výnosnost pro investory fondu je potenciálně vysoká, závisí však na pohybu globálních akciových trhů. S tímto je spojeno i vyšší tržní riziko, proto je možné fond doporučit jako dlouhodobou investici. Cílem investiční strategie fondu ČSOB bond mix je dosahovat trvalého růstu hodnoty podílového listu při řízeném omezení rizik. Aktiva fondu jsou investována výhradně do českých dluhopisů s vysokým ratingem. Svým výnosem by měl fond překonávat úroveň možného zhodnocení dosaženého při bezrizikovém investování do bankovních depozit ve krátkodobém až střednědobém horizontu.

...tisková zpráva ČSOB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE