Makro: Index předstihových ukazatelů Švýcarska setrval v poklesu

30.09.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Index předstihových indikátorů Švýcarska v září opět oslabil a naznačuje zpomalení růstu ekonomiky v nejbližším období. KOF ekonomický barometr...

...poklesl o 0,40 na 1,21 bodů a setrval v sestupném trendu pátý po sobě jdoucí měsíc, oznámil švýcarský ekonomický institut. Výsledek zaostal za očekáváním. Pokles byl větší než v srpnu (-0,37) a nejvýraznější od roku 2009. Většinový konsenzus předpokládal zhoršení na 1,35 bodů.

Barometr se skládá ze tří modulů - jádrový HDP, stavebnictví a bankovnictví. Dominantní jádrový HDP (bez stavebnictví a bankovnictví), setrval v kladném pásmu, avšak signalizuje klesající trend. Jádrový modul přestavuje více než 90% HDP a zahrnuje průmysl, domácí spotřebu a vývoz do EU. Meziměsíční výsledek odráží mírně záporné hodnoty ukazatele spotřeby, což signalizuje zpomalení růstu průmyslové výroby. Vývoz do EU nadále zůstává v kladném pásmu. Modul stavebnictví a bankovnictví stále setrvává v kladném pásmu, avšak vykazuje mírně negativní impuls.

Švýcarská ekonomika rostla v druhém čtvrtletí o 0,4%, pomaleji než o 0,6% v 1Q 2011. Zaznamenala tak nejslabší expanzi od roku 2009. Meziroční růst zpomalil z 2,5% na 2,3%. Silný směnný kurz významně poškozuje proexportně zaměřenou ekonomiku. Institut KOF předpokládá zpomalení hospodářského růstu v roce 2012, především kvůli silnému franku a slabšímu globálnímu hospodářskému vývoji.

Švýcarská centrální banka v září zachovala tříměsíční Libor na nule a zopakovala, že je připravena nakupovat zahraniční měnu v neomezeném množství a přijme další vhodná opatření a ohledem na hospodářský výhled a deflační rizika. SNB nevyloučila, že se růst švýcarské ekonomiky zastaví v druhém pololetí letošního roku. Pro rok 2011 jako celek očekává růst HDP mezi 1,5%-2,0% a to jen díky příznivému ekonomickému vývoji v první polovině tohoto roku. Bez stabilizačního efektu minimálního kurzu by došlo k výraznému nárůstu rizika recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE