Naši investoři si z fondů vybírají

03.10.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Za září fondy opustilo jen něco přes 600 milionů korun, což je proti srpnovým 2,4 miliardy překvapivě málo. Pohled na statistiku je v posledních týdnech opravdu zajímavý.

Zřejmě to mnohého překvapí, ale velký výprodej na trzích, který po srpnovém prologu pokračoval i zářijovou vlnou, nijaké větší odlivy z našich fondů nezpůsobil. Přesto nezapomínejme na ono váhavé „zatím“. V každém případě za září fondy opustilo jen něco přes 600 milionů korun, což je proti srpnovým 2,4 miliardy překvapivě málo.

Pohled na statistiku je v posledních týdnech opravdu zajímavý. Tedy kromě trvalého a pravidelného „pouštění žilou“ fondům peněžního trhu, které týdně ztrácejí kolem 200 milionů korun. Aby ne, když ten největší ISČS Sporoinvest dal za uplynulých 12 měsíců jen necelé půprocento a za poslední půlrok dokonce mizivých 0,08 %. To se pak nikdo nemůže divit, že náš velebobr zhubnul za poslední roky už na polovinu a chýlí se k 23 miliardám. A bude ještě hůř. To je ostatně i obrázek zářijové statistiky, když ji víc než celou „zvládly“ 700milionovými odkupy právě fondy peněžního trhu.


Dluhopisový rébus


Kolem několika desítek milionů týdně naopak inkasují dluhopisové fondy, i když v mírných vlnkách. Ani tam se výnosy příliš nezelenají, ale ty standardní přece jen trochu – alespoň 2 až 3 %. To potěší zejména při pohledu na to, jak vracejí úder korporátní, nekorunové a zejména svými minus 12 % high yield.

Jak dluhopisy přežijí tuto fázi krize (na rozdíl od finanční z roku 2008 se jí říká dluhová), toť otázka pro Sibylu – v každém případě ale základ všeho, tedy americké 10leté bondy, klesly výnosem na další historické minimum 1,6865 %. T-bills (pokladniční poukázky) se prodávají prakticky bez výnosu. Zoufalé hledání safe haven tedy pokračuje: no řekněte, koupili byste si dluhopis s takovým výnosem při inflaci a jejím výhledu někde u 4 %?

Spíš hůře než lépe jsou na tom smíšené fondy, protože dostávají nakládačku od akciových trhů tak velkou, na jakou jejich klienti „nejsou stavění“. Ani tady lépe hned tak nebude, přesto jsou mixy od začátku roku stále ještě nejoblíbenější kategorií.

Nu a na známé houpačce jsou zajištěné fondy. Pravidelně dostávají půl až miliardovou ránu, když končí nějaký obr z úrodných dob před pěti lety. A to se jen těžko dohání (proto ten letošní víc než 2miliardový odliv).


Akciové stále žijí


A teď se konečně dostáváme k tomu milému překvapení, i když mnozí investoři budou asi litovat, že ještě pár dní (či měsíců) s nákupem nepočkali. Tak či onak, v září převálcovali celý fondbyznys, když do akciových fondů přinesli přes čtvrt miliardy korun. Z toho 100 milionů zařídil sám ING Český akciový. Začíná se ovšem činit i indexový CSOB Český Akciový (cca 12 milionů týdně) a přidává i ISČS Sporotrend (70 milionů korun).

A za posledních šest neděl do akciových fondů přišla dokonce celá půlmiliarda korun, což ukazuje, že tu nejsme úplně všichni strašpytlové.


Víc než nejistota


Evropské akcie zažily nejhorší čtvrtletí od roku 2008, stejně tak (špatně) dopadly i akcie německé. Podobně s 16% ztrátou dopadla Wall Street, kde přetrvává nervozita ohledně evropské dluhové krize i obavy z nástupu další recese. Nepomáhají ani občasná lepší makrodata.

Nu a náš PX za dva měsíce propadl o 28 %. Minulý týden sice +8 % odpracoval, ale stále jen od začátku letošního roku ztrácí skoro 24 %. To je ovšem právě lákavé. Nikdo ovšem netuší, na jaké ceny výprodej ještě zlevní.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE