ANALÝZA: Kapitálový trh obchází strašidlo změn účtování DPH

22.09.2003 | , Reuters
INVESTICE


Navrhované změny v zákoně o dani z přidané hodnoty mohou odradit velké firmy od investování do cenných papírů, a připravit tím domácí finanční trh o jeden z významných zdrojů likvidity.

Řada firem, zvláště pak ty, které disponují velkým množstvím volné hotovosti, často nakupuje a prodává cenné papíry jako krátkodobé vládní pokladniční poukázky nebo podílové listy. Jde o běžný způsob jejich hospodaření s finančními prostředky.
Podle současných pravidel přitom transakce s cennými papíry nemají žádný vliv na odpočet DPH. Plánované změny, o nichž tento měsíc rozhodne Poslanecká sněmovna, by však daňově nezatíženému obchodování učinily přítrž.
"Zaplatíme více na daních, protože zkrátka chceme s penězi rozumně hospodařit," řekl Vladan Crha, mluvčí Českého Telecomu. "Bavíme se o relativně velkých objemech hotovosti, není to věc, která trápí jen nás, ale všechny větší firmy," dodal.

Hlavním cílem novely je zvýšit sazbu DPH u většiny služeb na standardních 22 procent z dřívějších pěti procent. Poprask na kapitálovém trhu však způsobilo jiné ustanovení zákona. To předpokládá, že pokud transakce některé firmy na kapitálových trzích překročí pět procent jejího ročního obratu, v odpovídajícím poměru jí klesne také nárok na odpočet daně z přidané hodnoty.
Podle analytiků je pětiprocentní hranice pro většinu podniků příliš nízká. Na DPH by tak v konečném důsledku odvedly více peněz a časté obchody s cennými papíry by se jim prodražily. Pro vládu, zápasící s vysokým rozpočtovým deficitem, je však v sázce příliš mnoho. Kabinet věří, že pomocí navrhovaných změn zvedne daňové výnosy a zlepší stav poloprázdné státní pokladny.

Na druhou stranu od obchodníků s cennými papíry a správců aktiv by mohlo odtéci až 50 miliard korun, pokud si největší klienti jako Český Telecom nebo energetické firmy najdou jiné možnosti k uložení hotovosti. Asociace pro kapitálový trh, jež sdružuje 40 nejvýznamnějších domácích hráčů, již protestovala v parlamentu, zatím však bez úspěchu.

"Není to nic, co by mělo přilepšit kapitálovému trhu, ba přímo obráceně, utlumuje to jeho vývoj," řekl Tomáš Blažek, výkonný ředitel divize správy aktiv v největší české bance ČSOB. "Obchodníkům s dluhopisy, obchodníkům s akciemi a některým asset manažerům to ztíží situaci a mohou přijít o část byznysu." Podle Blažka by se podniky mohly celému problému jednoduše vyhnout tím, že kapitálové trhy opustí a vrhnou se raději na krátkodobá fixní depozita.

Novelu zákona o DPH Poslanecká sněmovna schválila, ale prezident Václav Klaus ji odmítl podepsat. Vláda se proto snaží sjednotit koaliční poslance, aby na nadcházející schůzi, jež začíná 23.září, prezidentovo veto přehlasovali. K prosazení zákona je třeba většina 101 hlasu. Pokud sněmovna změny posvětí, nabudou účinnosti od 1.října.

Hráčům na kapitálovém trhu by pak nezbývalo než si počkat na vstup Česka do EU v květnu příštího roku. Kvůli připojení k Unii totiž připravuje vláda zcela nový zákon, který by měl transakce s cennými papíry z kalkulací DPH znovu vyjmout.

Reuters, 9.9.2003
Autor: Marek Petruš; Přeložil: Jan Korselt

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE