Nebojte se alternativních investic

30.09.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Investovat do akcií, dluhopisů a podílových fondů už umíme. Ale co alternativní investice. Co třeba certifikáty nebo komodity?Chcete tunu pšenice, zlata nebo si chcete koupit celý akciový index? A nebo raději jen vydělávejte desítky procent ročně...

Alternativní investice už nejsou jen pro úzkou skupinu investorů. Koupit si (ne doslova) tunu zlata nebo vagón pšenice může díky futures trhům skutečně i investor bez stamiliónů na účtech. Na futures trzích se takovému efektu říká "finanční páka" a více se o ní dozvíme dále. Certifikáty jako jedna z posledních finančních inovací zase spoléhá na investory více konzervativní, kteří se chtějí "svézt" na trendech trhu a více než správcům např. fondů věří trhu jako celku (nebo dílčím odvětvím).

Bezpečná investice do certifikátů
Certifikáty se na kapitálových trzích poprvé začaly používat v roce 1990 a v posledních letech nastává nebývalý rozvoj těchto cenných papírů (v srpnu 2002 bylo poprvé na trzích kotováno více než 5 000 certifikátů). Místo pojmu certifikát je možno se setkat i s výrazy jako Partizipationschein, Performance-Zertifikat, CitiTrack, Basket, Direkt-Zertifikat nebo Trail Zertifikat.

Princip fungování certifikátů je jednoduchý. Certifikáty přesně zobrazují vývoj největších světových indexů jako jsou např. DAX, Euro Stoxx50 nebo S&P500. Hodnota takového cenného papíru může být kdykoliv přesně odvozena z aktuální hodnoty příslušného indexu: pokud má německý akciový index DAX hodnotu 4.500 bodů, tak stojí příslušný certifikát 45,00 EUR; vzroste-li DAX na 5.000 bodů, tak se hodnota certifikátu adekvátně zvýší na 50,00 EUR.

Zde je vidět první výhoda (která je jak už to bývá na druhé straně nevýhodou) investování do certifikátů. Investor nikdy ne-vydělá/prodělá více/méně, než tržní index.

Rozlišujeme tyto certifikáty:

  • Indexové
  • Strategické
  • Tématické
  • Exotické

Emitenti certifikátů jsou většinou renomované zahraniční banky. To samo o sobě je dostatečnou zárukou malého rizika nesplacení aktuální hodnoty certifikátu při jeho zpětném prodeji. S nízkým rizikem jde ruku v ruce i nižší výnos. Ten je dán pouze a jen tzv. "podkladovým aktivem" (indexem, skupinou akcií, tržním segmentem,...) na které je certifikát navázán. Růst indexu o 5% vynese i certifikát o 5% výše, pád o 7,5% je i pádem certifikátu ve stejné výši. Jak jednoduché!

Certifikáty jako možnost investice se u nás rozšiřuje pomalu. Proti např. Německu, kde jsou tyto indexově vázané instrumenty velmi oblíbené a vyhledávané. S posilující pozicí zahraničních bank u nás jistě poroste i možnost využití této investiční alternativy pro tuzemské investory.

Pšenice, zlato, měď, platina, káva. To vše můžete "papírově" vlastnit.
Zájem o alternativní investice v celém světě prudce roste. Objem obchodů s futures a opcemi v celém světě vloni meziročně posílil o 36,8% na 5,99 miliardy kontraktů. Počet obchodů s futures posílil o 21,7% na 2,19 miliard kontraktů, opce zaznamenaly nárůst o 47,3% na 3,8 miliard.
Důvody růstu alternativních trhů jsou jasné:

  • Vystřízlivění z růstové vlny konce devadesátých let
  • Odklon o všespásných akcií

Opce a futures kontrakty na komodity nejsou nijak závislé na vývoji celého trhu. Nezáleží na tom, jestli jdou podkladová aktiva nahoru nebo dolů, můžete vydělat na obou směrech. Některé opční strategie vám dokonce umožní vydělat i na stagnujícím trhu!

Určitě jste slyšeli o tom, že investování do akcií učinilo z některých lidí boháče. Ani v případě komodit to není nemožné. Mnoho investorům se to podařilo, mnohým se to daří a celé řadě dalším se to podaří. Klasickým příkladem byl Richard Dennis, jenž začínal s půjčkou 1 600 dolarů a nakonec získal za deset let více než 200 milionů. Nikdy ale nečekejte, že zbohatnete za jednu noc.

Hlavní rozdíl mezi akciemi a futures je existence finanční páky. Přibližme si to. Jeden kontrakt zlata obsahuje 100 uncí. Nekupujete ani neprodáváte v reálu sto uncí, jen tento „balík“ kontrolujete. Vy jen skládáte deposit u brokera, který vám umožní udělat to. Deposit se mezi obchodníky nazývá margin. V případě zlata dosahuje 2 tisíce dolarů. Složíte 2 000 dolarů a můžete nakoupit nebo prodat 100 uncí. Jestliže byste se rozhodli, že dáte přednost kovu před futures kontraktem, pak při kurzu 350 dolarů si musíte připravit 35 tisíc dolarů. Jestliže s 2 tisíci dolarů kontrolujeme aktiva ve výši 35 tisíc, získáváme tak páku 17,5:1. Co se pak stane, když kurz zlata vzroste o 10 dolarů a vy držíte pozici na vzestup? Hodnota kontraktu se zvýší o 100 * 10 = 1 000 USD. Celková hodnota tedy dosáhne 36 000 dolarů. Váš zisk vzhledem ke skutečně vloženým finančním prostředkům (2 000 USD) tedy činí 50%. Hodnota podkladového aktiva přitom posílila jen o 2,9%. To není špatné, ne? Stejně tak ale může zlato klesnout. Při investování nesmíte zapomenout, že i ztrátová pozice podléhá finanční páce.

Více informací o alternativních investicích do certifikátů najde zde a do komodit zde.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE