Obchodování s cennými papíry zase o trochu bezpečnější

02.10.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


V prostředí mladé demokracie a rozvíjejícího se tržního prostředí se mnohá pravidla tvořila takříkajíc "za pochodu". Zákony a vyhlášky z počátku devadesátých nebyly dokonalé. Toho využilo mnoho podvodníků a mnoho lidí přišlo o své celoživotní úspory...

Jednou z posledních oblastí, kde ještě pořád dochází ke zpřísňování prostředí pro podnikání je kapitálový trh. Především tedy ta část kapitálového trhu, kde dochází k výměně peněz mezi drobnými střadateli a zprostředkovateli obchodů. Komise pro cenné papíry jako regulátor prostředí kapitálových trhů se ze všech sil (věřme tomu, že to tak skutečně je) snaží maximálně omezit manévrovací prostor podvodníkům. Bohužel jak už to bývá, Komise zločin spíše dohání, než aby byla krůček před ním. A tak se stane, že musí tisíce lidí přijít o své investované finance (více o kauzách krachujících obchodníků s cennými papíry zde) a pak teprve přijde Komise s pravidly. Jinak si nelze vysvětlit vyhlášku ze dne 17.1.2003 o hlášení kapitálové přiměřenosti obchodníka s cennými papíry, který není bankou nebo pobočkou zahraniční banky.

Každý obchodník s cennými papíry, který není bankou, musí od 1. října splňovat limity kapitálové přiměřenosti. Komise považuje kapitálovou přiměřenost za klíčovou z hlediska ekonomické stability obchodníků a ochrany investorů. Od dubna uplynula šestiměsíční přechodná lhůta, během které měli obchodníci upravit stav své kapitálové přiměřenosti a angažovanosti do souladu s vyhláškou.

Kapitálová přiměřenost představuje požadavek na výši a strukturu kapitálu jednotlivých obchodníků z hlediska krytí různých druhů rizik. Jedná se o úvěrové riziko investičního a obchodního portfolia obchodníka, riziko angažovanosti obchodního portfolia, tržní riziko, zejména obecné úrokové, akciové, měnové a komoditní riziko a o krytí rizika z opcí.

"Zavedením požadavku na kapitálovou přiměřenost obchodníků s cennými papíry, který vychází z předpisů platných v Evropské unii, se zvyšuje důraz na ekonomickou stabilitu obchodníků a omezují se tím i systémová rizika selhání obchodníka. Výše jeho kapitálu bude muset vždy odpovídat rizikovosti a rozsahu vykonávané činnosti," uvedl Zdeněk Husták, člen prezidia Komise: "To vše by mělo přispět k posílení ochrany investorů využívajících služeb obchodníků s cennými papíry," dodal Husták.

Limity kapitálové přiměřenosti a angažovanosti investičního portfolia vyplývají z výše zmiňované vyhlášky. Z ní pak pro obchodníky dále vyplývá povinnost hlásit svou kapitálovou přiměřenost každý měsíc vždy do dvacátého dne následujícího měsíce. V případě překračování limitů stanovených vyhláškou Komise může v odůvodněných případech natrvalo nebo přechodně odejmout obchodníkovi povolení k poskytování investičních služeb.

Investorská veřejnost jistě podobné kroky Komise vítá. jen škoda, že nepřišly dříve, dodávají klienti zkrachovalých obchodníků.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE