Novinka: Podílové listy v listinné podobě!

09.10.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Od investování do podílových listů může drobné investory (většinou starší generace) odradit i fakt, že ve skutečnosti žádný podílový list fyzicky nemají. Ty existují pouze v tzv. zaknihované podobě resp. v podobě výpisu z účtu. Jinak je tomu u podílových listů BONDINVEST.

Ten totiž existuje v tištěné podobě a klient tak při jeho nákupu dostane do rukou jeho fyzickou podobu. K dosavadní nominální hodnotě 5 000 korun Investiční společnost České spořitelny tento týden přidala i nominál v hodnotě 50 000 korun. Podílový list je na doručitele, což ještě více zvyšuje jeho atraktivnost. Může se tak stát netradičním a velice zajímavým dárkem. Podílníkem takového fondu a tudíž osobou oprávněnou k disponování s listem je jeho držitel. Ten kdo přijde do banky a požádá ji o zpětný odkup, tomu bude částka vyplacena.

"Vzhledem ke vzrůstající oblibě BONDINVESTu a velikosti majetku do něj investovaného jsme se pro jednodušší manipulaci s podílovými listy rozhodli zvýšit nominální hodnotu též na 50 000 korun. Na výběr tedy zůstává dosavadní nominální hodnota 5 000 Kč nebo nová ve výši 50 000 Kč," říká  ing. Ivana Štefková z Investiční společnosti České spořitelny (ISČS) a  dodává: "Dle zkušeností z minulých let přepokládáme, že vrchol zájmu o BONDINVEST nastane před Vánocemi. Jeho podílové listy jsou totiž netradičním a zároveň graficky zajímavým  a hodnotným dárkem."

BONDINVEST funguje na našem trhu už osmým rokem. Pravidelně bývá zařazován na přední místa v žebříčcích výkonností dluhopisových podílových fondů. Je určen pro střednědobou investici spojenou s pravidelnou výplatou výnosu prostřednictvím dividendy. Je vhodný pro ty investory, kteří preferují formu listinného cenného papíru nebo jej chtějí využít jako dárek vzhledem k tomu, že jej lze převést bez jakýchkoliv administrativních omezení.

Investice do podílových listů může být výhodný i v daňové oblasti. Výnos se vyplácí totiž již zdaněný 15 procentní srážkovou sazbou daně a nepodléhá tedy dalším daňovým povinnostem. Lze též využít rozdílu kurzu před a po výplatě výnosů pro daňovou optimalizaci. Toto je zajímavé zejména pro právnické osoby.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE