ANALÝZA: Nová pravidla akciových obchodů EU zatřesou trhem

10.10.2003 | , Reuters
INVESTICE


Nová pravidla obchodů s akciemi, na kterých se ve čtvrtek dohodli členové Evropského parlamentu, výrazně změní způsob fungování evropských akciových trhů. Investoři totiž získají větší možnost výběru při vyhledávání …

…poskytovatelů finančních služeb a způsobu realizace obchodů.

Nová pravidla aktualizují 10 let starou směrnici, jež řídí služby poskytované v oblasti investic. Revize směrnice, která je základním kamenem jednotného evropského trhu finančních služeb, mění s platností od roku 2006 v mnoha aspektech tržní praktiky. Revize, kterou navrhla Evropská komise, nejprve finanční sektor pobouřila, protože podrobně stanovuje, jak si budou v budoucnu konkurovat investiční firmy a burzy.

Verze předložená parlamentem ale finančníky uklidnila a řadu bank a burz dokonce nadchla. Musí ji ale ještě schválit členské země, které zřejmě budou mít vůči některým pasážím výhrady. "Je to docela dobré liberalizující opatření, které člověka opravňuje vstoupit na trh jiné země a provozovat přímo investiční byznys," řekl zástupce nejmenované investiční banky.

Investiční firmy budou moci nabízet služby klientům v celé Evropské unii. Představitelé sektoru uvedli, že finanční centra, burzy, banky a makléři budou kvůli směrnici muset "hrát vyšší hru", neboť země už nebudou moci zavádět opatření, jež zavírají přístup na trh zahraničním makléřům. "Slabším burzám vzroste konkurence," uvedl představitel nejmenované burzy. To by mohlo vést k další konsolidaci odvětví. "Vytváří to podmínky pro panevropský trh, ale jestli k tomu dojde či nikoli, to se teprve uvidí," dodal.


Nedostatečná koncentrace příkazů

Jednou z hlavních změn je, že se ruší pravidlo soustředěných obchodních příkazů, díky němuž mohly země požadovat, aby byly příkazy zpracovávány přes burzu. Investoři si tak budou moci koupit akcie mimo burzu a banky a makléřské firmy budou bojovat o to, kdo příkazy zpracuje. Pravidlo začalo být rušeno poté, co největší evropské burzy jako London Stock Exchange, Deutsche Börse a Euronext  změnily svou právní formu na kotované obchodní společnosti.

Mimoburzovní akciové obchody jsou běžnou záležitostí v Londýně a do určité míry i v Německu. V Nizozemsku, Itálii, Francii a dalších zemích, kde bylo zavedeno pravidlo soustředěných obchodních příkazů, jsou ale zakázány. Část mimoburzovního byznysu se zřejmě přesune z Velké Británie do Nizozemska, Francie či Itálie. V těchto zemích by též burzy mohly zažít až 30procentní pokles objemů obchodů s tím, jak budou některé transakce realizovány mimo burzovní parket. Například v Londýně prochází burzou 65 procent obchodních příkazů a zbytek se zpracovává mimo ni.

Dopad nižších objemů obchodů na burzy by měly zmírnit poplatky, které budou makléři platit za to, že využívají burzy k hlášení svých mimoburzovních obchodů. Jde o nový požadavek, kterým chce revidovaná směrnice zvýšit transparentnost trhu po skončení seance. To bude znamenat velkou změnu pro německý burzovní trh. Zatím totiž platí, že příkazy, které neregistruje Deutsche Börse, nejsou hlášeny.

Náhradou za zrušení soustředěných obchodních příkazů bude ovšem vyšší regulace burzovních obchodů. Makléři budou muset publikovat nabízenou a poptávanou cenu, za kterou hodlají realizovat takzvaný "standardní" příkaz, takže ceny budou moci vidět i jiní účastníci trhu. "Standardní" velikost příkazu budou definovat regulátoři, ale záměrem je, aby se vztahovala na menší transakce drobných klientů, a nebyly tak dotčeny velké obchody institucionálních investorů. Na londýnské burze tvoří transakce většinou blokové a jiné velké objednávky institucionálních investorů. Makléřské firmy se možná ani nemusí moc starat o to, že budou mít příležitost zpracovávat příkazy drobné klientely. Tato činnost totiž bude dost pracná.

Některé investiční banky říkají, že nová opatření, která mají zvýšit transparentnost před realizací obchodů, vlastně odpovídají pravidlu soustředěných příkazů drobných klientů a burzy povzbudí na tomto úseku trhu. Investiční firmy se budou muset také podřídit pravidlům, která mají zajistit, že jimi poskytnuté služby chránily zájmy klientů v co nejvyšší míře. Budou muset též sledovat možné konflikty zájmů a přijímat opatření, jež tyto střety řeší.

Nová pravidla budou platit i pro bývalé komunistické země z východní Evropy, jež se mají v květnu příštího roku připojit k Evropské unii. Zasvěcené kruhy ale říkají, že nová opatření budou efektivní do té míry, do jaké budou vynucována.

Řada opatření současné směrnice není vynucována, ale nyní se už bude větší transparentnost akciových obchodů hůř obcházet.

Autor: Huw Jones, přeložil: Filip Tošenovský, Londýn 29.9.2003

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE