Předchozí týden byl ve znamení výprodejů

19.12.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Padesátý letošní týden byl ve znamení výprodejů napříč aktivy, když ušetřeno nebylo ani zlato díky relativně prudkému posílení dolaru vůči euru. Index PX uzavřel týden na úrovni 856,7 bodu, což mezitýdenně představovalo pokles o 1,9 %. TÝDENNÍ KOMENTÁŘ

Investoři se zaměřili na rozklíčování summitu EU z 8-9. prosince, který spíše ukázal, že mezi politiky evropské unie existují stále velké názorové rozdíly a nejednotnost. Tento fakt trhy pojaly nepříznivě a týden byl provázen výprodeji na velké většině aktiv. Zajímavostí se stala kladná korelace mezi zlatem a akciovými indexy, jejíž příčinou byl se značnou pravděpodobností silně posilující dolar vůči euru. V průběhu týdne americká měna posílila vůči euru pod 1,3 USD/EUR.

Z domácích zpráv jsme sledovali, že Unipetrol informoval o odvolání člena představenstva Marka Serafina. Důvody odvolání nebyly uvedeny, ale pravděpodobným důvodem je podezření z korupce. Odvolání z představenstva Unipetrolu následuje poté, co byl Marek Serafin odvolaný z představenstva mateřské společnosti Unipetrolu PKN Orlen. Titul ukončil týden na úrovni 172,4 Kč (+1,6 % t/t).

Ve čtvrtek se maďarská vláda dohodla s lokální bankovní asociací na kompromisním řešení ohledně programu splácení hypotečních úvěrů v zahraničních měnách. Kompromisní řešení by mělo znamenat, že lze přesněji vyčíslit potenciální ztráty a identifikovat případná rizika. Současně by mělo navrhované řešení přinést nižší náklady, než bylo v některých nedávných scénářích. Zprávu jsme hodnotili mírně pozitivně pro akcie Erste Bank. Titul uzavřel páteční obchodování na 318,7 Kč (-2,2 % t/t).

Index PX v 50. týdnu

Z domácích makroekonomických zpráv jsme sledovali počínání ratingové agentury Fitch, která v úterý snížila svůj výhled na dluhový rating ČR z pozitivního na stabilní. Změna se týkala ještě Litvy, Lotyšska a Bulharska. Fitch uvedl, že zmíněné země budou vzhledem k silnému ekonomickému propojení s eurozónou čelit sníženému hospodářskému růstu. Snížení výhledu z pozitivního na stabilní znamená, že Fitch již nepočítá se zvýšením ratingu uvedených zemí do 12 měsíců. Rating ČR Fitch ohodnocuje stupněm A+.

Ve středu poslanecká sněmovna definitivně schválila státní rozpočet pro příští rok. Deficit byl schválen ve výši 105 mld. korun, při příjmech 1085 mld. Kč a výdajích 1190 mld. Kč. Vůči letošnímu schodku (-135 mld. Kč) je schválený deficit pro rok 2012 nižší, ovšem rozpočet počítá s ekonomickým růstem 2,5% v příštím roce. Vláda je na rostoucí rizika recese připravena reagovat a oznámila, že na začátku příštího roku připraví úsporný balíček, aby udržela stanovený schodek rozpočtu. V příštím roce očekáváme mírný pokles ekonomiky (-0,4%) a celkový deficit veřejných rozpočtů kolem 3,9% HDP (155 mld.).

Nejvíce rostoucí akcií v tomto týdnu byly akcie společnosti Unipetrol (+1,6 %, 172,4 Kč). Na titulu se neobjevila žádná fundamentální zpráva kromě odvolání pana Serafina z představenstva společnosti v návaznosti na podobný krok v mateřské společností PKN Orlen vzhledem k údajné korupci. Naopak nejvíce klesajícím titulem byla CETV (-10,2 %, 132 Kč). Jakožto cyklický titul silně reaguje na sentiment, který je aktuálně nepříznivý. Významná fundamentální zpráva nebyla zveřejněna.

Příští týden bude ve znamení vánoční nálady, kterou mohou na trhu překazit hlasy ze zemí EU, kterým končí deseti denní lhůta pro rozhodnutí o zapojení do půjčky pro MMF (pro řešení současné dluhové krize). Širší nesouhlas a v neposlední řadě i postoj německé centrální banky vůči této půjčce budou determinovat vývoj na trzích v příštím týdnu. Investoři rovněž nezapomenou na zveřejnění HDP za 3Q11 v případě Itálie (středa 21.12.), která na rozdíl od ostatních svá předběžná data v listopadu neuvedla. Právě dřívější nezveřejnění dat vnáší do tohoto oznámení spíše nervozitu a nejistotu. Současná očekávání jsou -0,1% q/q a 0,4% r/r.

Z makroekonomické scény očekáváme, že investoři budou sledovat v USA čtvrteční finální upřesnění HDP za 3Q11, kde se změna neočekává na 2 %. Rovněž ve čtvrtek bude zveřejněn index spotřebitelské důvěry Michigan (oček. 68 z 67,7 bodů). V pátek pak budou uvedena data za objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. +2,2 z -0,7 %). V průběhu týdne budou na pořadu rovněž pravidelná data z trhu nemovitostí. V Německu v úterý bude na pořadu dne index sentimentu firemního klimatu IFO (oček. 106 z 106,6 bodů). Na domácí scéně je na pořadu rozhodování ČNB o úrokových sazbách, kde se neočekává změna na 0,75 %.

Autor článku

Milan Vaníček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE