Jak udělat správné investiční rozhodnutí

20.11.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Máte k dispozici větší množství financí? Chcete spořit dětem na lepší start do života? Nebo se jen teoreticky chcete zeptat: "Jak se správně rozhodnout?". Určitě se zařadíte do jedné kategorie. Věřte nevěřte, otázku správného investičního rozhodnutí si klade velké množství i zkušených investorů.

Stejně se ptala i klientka našeho Poradenského centra:

"Mám spíše obecnější dotaz. Kdybych měla možnost investování a mohla si vybrat mezi investičním fondem, bankou a např. pojišťovnou. Komu bych měla dát přednost a proč?"

Alexandr Tóth z partnerské firmy Böhm&partner a.s. odpovídá:

"Na Váš dotaz, který si zcela jistě klade celá řada našich spolubčanů je odpověď poměrně rozsáhlá. Nejprve musíte stanovit vstupní hodnoty - kolik, na jak dlouho a kolik % zhodnocení očekávám při současném uvážení možných rizik investice. Mohla byste si jednotlivé možnosti seřadit např takto (kritérium bezpečí): banka cca 1 % p.a., pojišťovna 3-4 % p.a., fond dluhopisový cca 2-4% p.a., akciový i cca 5-10 %, indexové akcie certifikáty mírně lepší než fondy díky nižším nákladům pořízení a výkonnosti. Na posledním místě dle tohoto kritéria by mohli být jednotlivé akcie, které mohou při vhodném výběru zhodnotit o hodně, ale také ne. Pokud by objem Vámi zamýšlené investice byl 0,5 mil CZK a výše a investiční horizont 1-3 roky, tak bych Vám doporučil správu majetku u některé renomované makléřské společnosti."

Pamatujte, že s možným výnosem roste i riziko s investicí spojené!

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE