Moudrý investor umí včas prodat, tak bohatne

24.11.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Zveme Vás na procházku světem pohádkových zisků i propastných ztrát. Podívejme se společně na to, proč jsou jedni úspěšní a druzí ztrácí miliony. Obchodování s futures má svá přísná pravidla a ty je nutné dodržovat. Pak je velká...

...šance, že zisky nad ztrátami převáží. Ano převáží. Nikoliv že ztráty nebudou. Budou. Každý, sebelepší a sebeúspěšnější obchodník (nejen komoditní, ale i např. akciový) prošel fází hlubokých propadů a ztrát a dílčím ztrátám se nevyhne ani v budoucnu. Umění úspěšného investora leží někde jinde. Ale o tom později.

Nejprve pár zajímavých titulků:

  • Zásoby vepřového rostou
  • Fondy srazily měď na kolena
  • Strach hnal ceny dluhopisů vzhůru
  • Zásoby plynu nižší než se čekalo
  • Stavební dříví pokračovalo v růstu
  • Vepřové oslabilo o denní limit
  • Zásoby ropy se zvýšily
  • Cena platiny dál poroste
  • Divoká seance na sojových bobech
  • Další limitní pohyb na live cattle
  • Nové maximum na sojovém oleji
  • Obavy z teroru podporují dluhopisy

To je výběr titulků posledních zpráv v našem komoditním zpravodajství. Kdybychom asi titulky vytrhly z kontextu, pak se asi pobavíme.

  • Zásoby vepřové rostou: Prasátka zabijeme a dáme do ledniček! A tak nám zásoby rostou!
  • Stavební dříví pokračovalo v růstu: No jistě že ano, pokud ho ještě nepokáceli!
  • Strach hnal ceny dluhopisů vzhůru: Kdopak je asi ten pan "Strach"?
  • Vepřové oslabilo o denní limit: Že by nějaké závody prasátek?
  • Divoká seance na sojových bobech: I takové sprosťárny se tady můžou objevit?!

Trefné nadpisy. Gratulace patří autorům ze společnosti Colosseum, a.s., kteří pro nás komoditní zpravodajství připravují. Tyto zprávy (většina z nich) jsou už v podstatě reakcí, nebo popisem nastalé události. To je pro investora pochopitelně pozdě, ten potřebuje informace, které předcházejí změnám stavu (ceny) komodity. I když to pochopitelně nestačí. Říká se totiž, že jakmile se informace dostane na veřejnost, je obvykle tato již v ceně danného instrumentu obsažena. Takže když se dozvíme výsledky hospodaření některé, na burze obchodované, akciovky velcí hráči a velcí obchodníci již tyto výsledky předpokládají a dávno se již podle toho zachovali. Včas nakoupili nebo prodali s předpokladem růstu, nebo poklesu ceny.

Investiční instrumenty (tedy akcie, dluhopisy, měny, komodity,...) nemusíme kupovat jen z důvodu předpokladu růstu ceny. Obzvlášť ne u futures kontraktů, tam platí jiné principy. Vydělávat se dá na

  1. růstu ceny komodity, ... příklad zde
  2. poklesu ceny komodity, ... příklad zde

je jen nutné správně odhadnout směr budoucího vývoje ceny. Ale také (jak jsme naznačili v úvodu při úvaze o úspěšném investorovi) je nutno umět z trhu vystoupit. Tedy laicky řečeno, nebát se prodat i když mám ztrátu. A právě toto je jeden z významných znaků úspěšného investora. Magické "zavírám pozici", tedy končím, prodávám apod. se říká jen těžko když víme, že na obchodu máme velkou ztrátu. Na začátku jsme předpokládali určitý vývoj:

  1. Nakoupili jsme za určitou cenu s přepokladem růstu na cenu (x+10)
  2. Stanovili jsme si hranici, pod kterou v žádném případě nechceme klesnout (x-20)
  3. Vývoj jde opačným směrem (už jsme na x-5) a my doufáme v obrat
  4. Vývoj jde stále opačným směrem (už jsme na x-15) a my stále doufáme v obrat
  5. Cena je na x-20 a my přes obrovskou ztátu prodáváme! ... SPRÁVNÝ INVESTOR
  6. Cena je na x-25 a my přes obrovskou ztátu stále čekáme a doufáme, že už, už se to musí přece obrátit!! ... ŠPATNÝ INVESTOR

Neobrátí. Nikdy se to neobrátí tak, abychom celou ztrátu v krátké době (stějně krátké jak jsme se dostali z ceny x na cenu x-20) umazali.

Řešení je opravdu jediné: Prodávat na předem stanovené ztrátě

Existují i důkazy, že tato strategie je správná: Těmito důkazy jsou boháči, kteří toto dokázali. Nebáli se ztráty a prodávali. Za utržené peníze samozřejmě opět nakupovali. Některé obchody jsou ztrátové, jiná naopak ziskové. Je třeba, aby ve výsledku převažovaly ty ziskové, ale ztrátě, jak již bylo řečeno, se nevyhneme.

Když se ztátě nevyhneme, musíme se naučit s ní žít. I když samozřejmě je mnohem příjemnější se bavit o ziscích . Ty jsou (obzvášť u obchodů využívajících pákového efektu) pohádkové. Stačí se podívat na naši záverečnou tabulku. Pohádkové zisky, co říkáte? A to jsou zisky denní! Tedy za jediný den při investici do sojového oleje jste mohli vydělat (nebo prodělat) 65% Vaší investice. Přejeme Vám hodně štěstí!

Největší zisky za den 20. 11. 2003 COLOSSEUM a.s. 

Název Směr Margin Zisk v %
Kerosene Růst 157 500 1646
Gasoline Růst 252 000 1147
Russell 1000 Index Pokles 1 500 167
LME COPPER 3MO ($) Pokles 1 500 105
Soybean Oil Růst 672 65
Copper Pokles 1 350 63
LME LEAD 3MO ($) Pokles 500 48
LME ALUMINUM 3MO ($) Pokles 1 125 45
LME ZINC 3MO ($) Pokles 1 000 45
Red Wheat Růst 1 000 43

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE