Zajištěné fondy jsou navrcholu obliby

25.11.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Maximální možný výnos -  9% za jeden rok (listopad 2002 až listopad 2003) -  připsal při "zakliknutí" investorům zajištěný fond ČSOB Světové akcie 6. Výnos fondu se odvíjí od vývoje koše tří akciových indexů pokrývajících tři nejdůležitější světová ekonomická centra - Spojené státy, Evropu a Japonsko. Tento koš se ve stejném období zhodnotil o 12,05%.

Fond má tzv. Large Click strukturu, což znamená, že investorům připisuje každý rok zhodnocení podle vývoje hodnoty koše referenčních akciových indexů v rozmezí mínus 3 až  plus 9 procent. Výhodou tohoto zajištěného fondu je, že investor má jistotu, že v době splatnosti získá zpět 100 procent počáteční hodnoty investice i v případě poklesu akciových trhů. Na druhé straně se může podílet na růstu bonitních světových akcií. Vzhledem k tomu, že jsou zajištěné fondy ČSOB vedeny v českých korunách nenesou jejich investoři měnové (kurzové) riziko.

Omezení ročního růstu investice na 9 procent je dobrou cenou za jistotu investování bez rizika ztrát v době splatnosti fondu. Zajištěné fondy jsou určeny především investorům, kteří chtějí ze svých peněz získat vyšší výnosy než na termínovaných účtech v bance a současně se obávají poklesů hodnoty své investice v případě nepříznivého vývoje světových akcií.

V současné době nabízí ČSOB na svých pobočkách další dva nové zajištěné fondy, jejichž výnos je podobně jako u fondu Světové akcie 6 odvozen od světových akciových indexů. Celkem nabízí ČSOB 17 korunových zajištěných fondů. Jejich oblibu dokládá skutečnost, že jim čeští investoři od začátku roku 2000 svěřili již přes 3,5 mld. Kč.

Zdroj: Tisková zpráva ČSOB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE